Numai anul trecut investitorii straini au cumparat proprietati londoneze in valoare de 5,2 miliarde de lire, iar agentii imobiliari isi pun speranta tot in ei si de aceasta data.

Intinsa pe aproape 5600 de metri patrati, cu 7 etaje si 45 de dormitoare, aceasta cladire aflata langa Hyde Park ar putea deveni cea mai scumpa casa din Londra, daca va fi vanduta aproape de pretul cerut. Resedinta i-a apartinut fostului premier libanez Rafiq Hariri, iar la moartea sa a intrat in posesia printului mostenitor Sultan bin Abdul-Aziz al Arabiei Saudite. Iar acum isi cauta un nou proprietar.

Nu pe oricine insa, pentru ca locuinta nu e scoasa public la vanzare, ci prezentata doar unui public restrans, ales pe spranceana.

"Un potential client ar fi un milionar foarte tanar care s-a imbogatit din mediul online sau un tata ai carui copii urmeaza sa mearga la facultate, iar in Londra sunt cateva dintre cele mai bune scoli din lume. Asa ca s-ar putea muta aici pentru urmatorii 5 ani", a declarat  Peter Ivral, broker imobiliar.

Pe langa o locuinta-trofeu, la una dintre cele mai bune adrese din Londra cumparatorul se va alege cu pereti decorati cu stucaturi aurite in valoare de milioane de lire, protejate de peste 70 de ferestre antiglont.

Cel mai probabil, viitorul proprietar este deja in top 500 Forbes al celor mai bogati oameni de pe glob, comenteaza analistii.

"In ultimii 10 ani, investitiile din Marea Britanie s-au axat pe afaceri si locuinte din Londra si zona de sud-est, in detrimentul oraselor si afacerilor din afara acestei arii", a declarat un cercetator de la Institutul britanic pentru Politici Publice.

Daca agentia imobiliara va obtine pretul cerut pentru aceasta resedinta, va stabili un nou record, dupa ce un penthouse situat tot in Hyde Park s-a vandut in 2010 cu 140 de milioane de lire.