Omul se gandeste ca nu e o problema daca darama unul - doi pereti despartitori. Totul depinde insa de cum se balanseaza blocul la miscarea pamantului.

Privind in ansamblu, daca majoritatea sparge pereti in bloc, structura poate deveni mai instabila - i se muta centrul de greutate si trepideaza altfel la cutremur.

De altfel, proprietarii sunt obligati sa obtina o autorizatie de la primarie pentru desfiintarea oricarui perete, indiferent daca e de rezistenta sau nu. Mai rau este cand se parg pereti in locuintele de la parter si primul etaj si e subrezita baza cladirii.

In fata abuzurilor, reprezentantii asociatiilor sustin ca nu pot face nimic - locatarii nu ii lasa in apartamente, politia nu se baga, iar inspectorii primariei nu fac controale nici cand sunt sesizati.

Daca totusi sunt prinsi ca demoleaza ilegal, proprietarii risca amenda de pana la 100.000 de lei si trebuie sa refaca ce au demolat.

Administratorii se plang ca nu ii pot impiedica pe locatari sa sparga dupa bunul plac, in blocuri aparent rezistente, dar "gaurite" din etaj in etaj, ca un urias cascaval swaitzer.

"Am vrea sa fim ajutati sa intram in anumite apartamente, unde banuim ca s-au facut modificari ", spune Stan Catana, administrator de bloc.

"In cazul unui dezastru o sa avem surprize neplacute cu blocuri fara bulina!", este de parere Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat.

Specialistii spun ca, din pacate, cele mai multe transformari prin spargerea peretilor se fac la etajul 1 si la parter. Unde e interesul mare din partea comerciantilor, pentru inchirierea de spatii, ce trebuie modificate. In aceasta zona este insa si cea mai mare forta de forfecare a cladirii.

Astfel, riscul de prabusire creste cu cat e mai subrezita baza cladirii. Iar prin disparitia peretilor pe vertical, se schimba modul in care va trepida imobilul, pentru ca i se muta centrul de greutate.

"Trebuie ca, pe langa arhitect, sa fie si inginerul de structuri, care este esential! Sa nu ne mai ascundem dupa deget, ca un cutremur mare va fi in Romania!", explica Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului.

Conform specialistilor, peretii mai grosi de sapte centimetri ajuta structura de beton armat, in caz de cutremur.

Trebuie analizat tot blocul, pentru a demola un perete, iar proprietarul este obligat sa instiinteze asociatia, care trece in cartea tehnica a blocului modificarile interioare. Cine demoleaza fara autorizatie de constructie, risca amenda de 100.000 de lei noi si trebuie sa refaca peretii daramati!