Interdictia de a construi cladiri de birouri a intrat in vigoare imediat dupa adoptarea marti seara de catre Consiliul de Stat, executivul chinez, si se aplica si lucrarilor de extindere a unor cladiri deja existente, potrivit Financial Times, preluat de Mediafax.

"Trebuie sa ne folosim resursele limitate pentru dezvoltarea economiei si imbunatatirea vietilor oamenilor", a notat guvernul.

Campania de austeritate a Chinei - spre deosebire de cele din Occident, declansate de reducerea cheltuielilor bugetare - este cauzata in principal de determinarea noii conduceri a tarii de a impiedica ceea ce considera a fi o deteriorare a standardelor morale ale elitei partidului comunist, potriivt cotidianului britanic.

Prima decizie luata de Xi Jinping dupa ce a devenit presedinte al partidului la sfarsitul anului trecut a fost sa interzica banchetele fastuoase, receptiile oficiale, cheltuielile exagerate pentru calatorii si alte asemenea "beneficii" ale oficialilor statului, care au inrautatit perceptia populatiei privind autoritatile.

Masurile de austeritate au avut un impact vizibil asupra economiei, incetinind cresterea consumului in prima jumatate a anului si afectand vanzarile producatorilor de bunuri de lux din toata lumea.

Beijingul a mai incercat in trecut sa opreasca autoritatile locale sa-si mai construiasca birouri uriase, insa succesul a fost limitat. Chiar si in zonele rurale ale Chinei, autoritatile locale din orase si chiar sate si-au construit cladiri mari de birouri, copiind cladirea Capitoliului din SUA sau palate din Europa.

Intr-un astfel de caz, autoritatile locale dintr-un district sarac al provinciei Anhui au cheltuit o treime din buget pentru a construi o replica a Casei Albe.