Astfel, potrivit celui mai recent studiu al CBRE, citat de Mediafax si care analizeaza evolutia chiriilor si a randamentelor investitiilor pe piata imobiliara din EMEA, chiria medie la birourile din Capitala era la finele anului trecut de 18,5 euro/mp/luna. Spatiile de retail in centrele comerciale se inchiriau in medie cu 50 de euro/mp/luna, iar parcurile industriale cu 4,1 euro/mp/luna.

Chiriile la spatii de birouri s-au redus pe 17 dintre cele 53 de piete analizate in studiul CBRE, restul inregistrand cresteri sau stagnari. In urma acestei evolutii, Bucurestiul se afla pe pozitia 12 din pietele luate in considerare, niveluri mai mici sau egale ale chiriei la birouri fiind consemnate printre altele in Lille (16,7 euro/mp/luna), Rotherdam (17,5 euro/mp/luna), Haga (17,5 euro/mp/luna), Lisabona (18,5 euro/mp/luna), Barcelona (17,75 euro/mp/luna).

In celelalte capitale din Europa Centrala, chiriile sunt superioare celor din Bucuresti, respectiv de 21 euro/mp/luna in Praga, 27 euro/mp/luna in Varsovia si 20 euro/mp/luna in Budapesta.

La nivelul intregii regiuni EMEA, in West End din Londra se inregistreaza cele mai mari chirii (102 euro/mp/luna), aceasta fiind urmata de Moscova cu 76 euro/mp/luna si Paris (69,1 euro/mp/luna).

In functie de chiria spatiilor de retail, Bucurestiul se situeaza si mai sus in clasamentul celor mai ieftine piete din EMEA, respectiv pe locul 5 din 49 de piete, dupa Zagreb, Porto, Belgrad si Abu Dabi. Si pe acest segment cartierul londonez West End se afla pe prima pozitie, cu cele mai mari chirii, care se situeaza la 766 euro/mp/luna. Paris, Zurich si Milano sunt pe urmatoarele pozitii.

In Praga spatiile de retail se inchiriaza in medie cu 85 euro/mp/luna, in Varsovia cu 90 euro, iar in Budapesta cu 100 euro/mp/luna, fara variatii fata de 2011.

Pe acest segment doar 9 din cele 49 de orase luate in considerare au raportat scaderi de chirii, in timp ce pe 17 dintre acestea s-au inregistrat cresteri.

Pe piata spatiilor industriale din cele 43 de localitati analizate de CBRE, 9 au avut reduceri de chirii in 2012, iar in cele mai multe (24) nu s-au inregistrat modificari in ultimul an. Bucurestiul se plaseaza, de asemenea, pe pozitia 5 dupa Bruxelles, Atena, Varsovia si Lisabona.