In primul rand, trebuie sa te asiguri ca ceea ce vrei sa cumperi chiar exista sau va exista. “Este important …sa ai siguranta ca aceasta constructie continua si se finalizeaza”, spune "ghidul: in cauza.

“Este foarte greu, daca nu imposibil, sa convingi un potential client sa cumpere in stadiu “off plan” in ziua de azi! Accesul la finantare este mult mai greoi, iar oamenii vor sa fie siguri ca fac o afacere buna. Daca nu le arati produsul, daca periodic nu le poti demonstra inaintarea lucrarilor, nu mai prezinti interes,” comenteaza Veronel Butnarus de la Trident-Residence.ro.

Al doilea lucru: sa te asiguri ca dezvoltatorul are capacitatea de a duce la bun sfarsit proiectul inceput, indiferent de volumul vanzarilor. Nu uitati ca exista, mai ales acum, riscurile ca acesta sa nu vanda suficient sau sa intre in impas financiar si astfel sa rateze afacerea.

Trebuie sa fii atent daca dezvoltatorul are resurse proprii de finantare, ceea ce ii asigura nu numai finalizarea imobilelor, dar si posibilitatea de a vinde apartamentele.

Relatia cu banca – institutia finantatoare este iarasi foarte importanta. Banca face cercetari amanuntite in ceea ce priveste solvabilitatea partilor implicate. In plus, in cazul dezvoltatorilor, dupa aprobarea finantarii, se fac in permanenta rapoarte detaliate, evaluari.

Daca acesta nu ridica la inaltimea asteptarilor si estimarilor bancii este posibila stoparea finantarii ceea ce inseamna ratarea proiectului cu toate consecintele aferente. “Recomandam potentialilor clienti sa se intereseze daca si ce banca este implicata in dezvoltarea care li se pare interesanta. Clientii au nevoie de asigurari ca fac alegerea corecta, iar rolul nostru este sa-i consiliem si sa-i sprijinim in acest process,” spune, la randul sau, Rosana Panaitescu, consultant juridic Antares Consulting.

Un alt element extreme de important sunt utilitatile. Trebuie sa te asiguri ca daca ai cumparat o locuinta noua sa nu descoperi apoi ca nu exista racordare la utilitati. Ba mai mult, s-ar putea ca dupa ce ai semnat deja contractul de vanzare-cumparare sa fii anuntat ca trebuie sa platesti fata de suma stabilita initial cateva mii de euro.

”Este vital sa aflati toate datele inainte de a fac tranzactia. Fiind bine informati puteti decide ce faceti mai departe!”, mai arata micul ghid intocmit de firma de consultanta in afaceri.

“Nu neglijati subiectul utilitatilor. Racordarea este scumpa si va poate afecta direct. Fie in parcursul procesului de cumparare, fie, in cel mai rau caz, puteti sa va treziti in noua dumneavoastra locuinta fara sa fiti conectati la utilitati. Nu considerati ca este totul in regula si ca dezvoltatorul se va ocupa de la sine de acest aspect. Desigur, intr-un plan ideal asa este normal, dar paza buna trece primejdia rea,” a explicat, de altfel, Veronel Butnarus.

Mai mult, poate cel mai important lucru este sa nu semnezi ca primarul!

Este foarte important ca o tranzactie sa fie caracterizata de transparenta, sa aveti acces lejer la documente si sa le cititi cu atentie. Fie ca discutam despre rezervare, ante-contract sau contractul de vanzare-cumparare, cititi-le! Asta recomanda specialistii in cauza cu toata taria de care sunt capabili.

“Nu trebuie sa plecati din start cu ideea ca ceva nu este in regula, insa in acele documente se poate afla o clauza pe care nu o intelegeti sau poate ca dumneavoastra doriti sa adaugati ceva”, subliniaza Adrian Bercea, organizator TNI.

Acesta crede ca si chiar daca vi se pare o  activitate plictisitoare si obositoare, neaparat sa va fortati sa cititi cu atentie toate documentele pentru ca numai asa puteti ajunge sa semnati fara probleme.

Numai asa toate partile implicate au timp si stiu ce anume doresc sa negocieze, clarifice, corecteze, iar la notariat nu mai pierdeti timp si nervi sa faceti modificari de ultim minut!