Pe strada Covaci la numarul 11 se afla unul dintre cele noua imobile pe care Primaria Capitalei vrea sa le consolideze cu bani de la privat. Este o cladire veche de 100 de ani, cum sunt, de altfel, mai toate.

Vechimea i-ar putea speria insa pe investitori care ar trebui sa cheltuiasca o suma uriasa pentru consolidare, care ar costa mai mult, spun expertii, decat daramarea cladirii si reconstruirea ei.

"Este singura varianta, trebuie sa le oferim siguranta celor care vin acolo. Ar putea fi date pe 3, 4, 5 ani, nu am stabilit asta inca", spune edilul Oprescu.

Exista si alte masuri. Cum ar fi cele de avertizare a trecatorilor.

O simpla bulina, asta in cazul in care nu a disparut deja, nu este de ajuns, spune un deputat, care vine cu o noua propunere. Toate cladirile subrede ar trebui sa aiba afisat un panou de 2, 5 metri patrati pe care sa scrie mare: Atentie, cladire cu risc seismic ridicat, pericol de prabusire.

Parlamentarul a depus un proiect la Camera Deputatilor, care prevede inclusiv exproprierea in regim de urgenta a celor care se opun sau refuza consolidarea.

Dan Cristian Popescu, deputat Forta Civica: "Daca se ajunge la expropriere, o sa primeasca o suma de bani, raportata la pretul actual al locuintei neconsolidate. Exproprierea il obliga sa accepte".

La toate acestea se adauga si dorinta municipalitatii de a-i obliga prin lege pe toti proprietarii de case vechi si nerenovate sa le consolideze. Altfel, vor fi interzise toate activitatile publice in acele cladiri. O astfel de masura ar putea inchide magazine, restaurante, cluburi, baruri si orice tip de servicii care functioneaza in imobile cu bulina.

Propunerea de modificare a legii consolidarii se afla acum pe masa Ministerului Dezvoltarii si a prim-ministrului.