Zgarie-norii de astazi sunt considerati adevarate minuni ale tehnicii, dar peste cativa ani ar putea fi cu usurinta depasiti, daca proiectele care se pun acum la cale vor fi puse in practica. Ceea ce un lucru bun, avand in vedere ca populatia lumii se extinde, iar Planeta incepe sa sufere din lipsa de spatiu.

In luna mai a acestui an, One World Trade Center, din New York, a devenit a treia cea mai inalta cladire din lume, cu cei 541 de metri ai sai. Prima pozitie este ocupata in acest moment de Burj Khalifa, terminat in 2010, care are o inaltime de 829,8 metri, noteaza BBC.

Competitia pentru dominarea peisajului urban a luat avant in ultimii ani. Daca un oras vrea sa se impuna in fata altora, trebuie sa aiba o retea de cladiri de renume mondial si cu o inaltime pe masura. Turnurile ridicate au devenit un simbol al puterii, al bogatiei si al prestigiului.

Ce urmeaza?

Titlul pentru cea mai inalta cladire din lume este deja luat in vizor de Kingdom Tower, din Jeddah, Arabia Saudita. Proiectul si-a propus ridicarea primului turn care sa depaseasca bariera de o mie de metri. Initial, acesta ar fi trebuit sa aiba o mila inaltime (1,6 kilometri), dar dezvoltatorii au fost nevoiti sa renunte la idee pentru ca solul nu ar fi suportat o asemenea greutate.

Investitiile in astfel de cladiri depasesc lejer suma de un miliard de dolari. Insa scopul lor nu este neaparat unul de sustenabilitate si eficienta economica, ci mai degraba acela de a spori valoarea zonei in care sunt ridicate.

Un lucru pe care putini il cunosc este dificultatea construirii unor lifturi pe masura acestor cladiri mamut. Numai cablurile de sustinere a lifturilor, extrem de importante, adauga o greutate colosala intregii structuri. In trecut, s-a renuntat chiar la anumite proiecte, din cauza acestui obstacol.

Dar stiinta a invins in cele din urma si aici. In aceasta vara, producatorul finlandez Kone a anuntat un nou sistem, Kone Ultrarope, ce va reduce aproximativ 60% din greutatea infrastructurii unui lift. Asa ca nimic nu pare a mai sta acum in calea oraselor construite pe verticala.

Orasul piramida

In Japonia, unde densitatea populatiei este o problema cu adevarat serioasa, doua companii importante de constructii, Takenaka si Shimizu, au venit deja cu propuneri pentru ridicarea unor mega orase, care sa se dezvolte in principal pe verticala.

Unul dintre proiecte, propus de Takenaka, dateaza inca din 1989 si presupune un spatiu pentru 36.000 de locuitori si 100.000 de spatii de lucru. Ideea celor de la Shimizu vorbeste despre 240.000 spatii de locuit si 2.400 de hectare pentru birouri, care sa poata gazdui o populatie de pana la un milion de persoane, totul intr-o structura piramidala.

In ceea ce priveste ingrijorarile ecologistilor, japonezii par sa fi gasit deja solutii. In curand, intalnirile de afaceri ar putea avea loc printre lanuri de orez. Dar nu in camp, ci chiar in interiorul cladirilor de birouri.

Birourile Pasona, o agentie de recrutare din Tokyo, au un decor cu totul deosebit. Cladirea de 20.000 de metri patrati dedica 20% din spatiul total cultivarii de legume. Momentan, printre faxuri si imprimante si-au gasit locul si 200 de specii de plante, scrie Quartz.com. “Ferma urbana”, asa cum mai este denumita, este cea mai mare de acest fel din Japonia. Productia din cladirea de birouri include salata verde, rosii, dovlecei, orez sau papaya. Sunt prezente insa si flori.

Plantele nu sunt cultivate doar pentru a fi incluse in meniul angajatilor. Arhitectii proiectului spera ca, in acest mod, sa ii incurajeze pe niponi sa aprecieze din nou agricultura.