Asociatia Brokerilor Imobiliari doreste sa atraga atentia si sa informeze piata larga a consumatorilor de servicii imobiliare in legatura cu sistemul legal de comisionare practicat de agentii imobiliari.

Recent, pe piata intermedierilor imobiliare, a aparut o practica ilegala pe care niciun consumator de servicii imobiliare nu trebuie sa o accepte: taxa de vizionare pretinsa de agentul imobiliar pentru locuintele prezentate clientului.

Potrivit ABI, aceasta deprindere incalca legislatia in vigoare. In Romania, Ordonanta de Guvern 174/2008 specifica in mod clar, complet si concret obligatiile agentului imobiliar fata de consumator.

Una dintre aceste obligatii este referitoare la comisionul care se plateste ”numai la incheierea tranzactiei”, conform art. II, punctul 9 din OUG 174/2008. In consecinta, orice suma pretinsa inainte de semnarea contractului de inchiriere sau de vanzare-cumparare este in afara legii.

”Ca asociatie a brokerilor imobiliari, urmarim in primul rand profesionalizarea agentilor. Astfel de practici, precum perceperea unei taxe de vizionare, nu fac deloc cinste agentului imobiliar profesionist. Cei care practica aceasta meserie cu acte in regula nu doar ca trebuie sa se delimiteze de astfel de practici, ci si sa le condamne si sa traga semnale de alarma in piata”, declara Dragos Vilceanu, presedinte ABI.

Asociatia Brokerilor Imobiliari este o organizatie autonoma, infiintata in 2010 si, pana in prezent, numara peste 200 de membri activi.