In camerele altdata opulente cresc buruienile.  Dupa 1989, urmasii proprietarilor au decis sa vanda castelul unui om de afaceri francez insa... 

Olga Takacs, primar Corunca: "Noi am sesizat de mai multe ori ca are obligatia sa inceapa lucrarile de renovare si de restaurare. L-am chemat la sedinta de consiliu, dar n-a putut veni"

Lajos Matyas, localnic: "A promis francezul ca face, renoveaza, dar vedeti ca nu face nimic"

Intr-o situatie fara iesire se afla si conacul din localitatea Poieni, in judetul Iasi. Cladirea, in care a locuit o perioada si principesa Ileana a Romaniei, a fost rupta bucata cu bucata de hotii de caramida. Doar o ruina plina de noroi. Atat a mai ramas din silueta castelului Toldalagi, din judetul Mures. Construita in secolul al XVII-lea, pe o fundatie mai veche, de o familie bogata de grofi, din cladire s-a furat tot. Chiar si parchetul si barnele de sustinere

In 2007, copiii principesei si nepotii Regelui Ferdinand, Dominic de Habsburg si surorile sale, au intrat in posesia ei. Ei sunt, de altfel, si proprietarii castelului Bran, cel mai vizitat obiectiv turistic din Romania, care le-a fost retrocedat in 2006. Afacerea le-a adus destul de repede cateva milioane de euro.  Acum, conducerea Directiei de Cultura si Patrimoniu din Iasi a facut un memoriu, dar si o plangere impotriva proprietarilor, pentru ca nu si-ar fi respectat obligatiile fata de conacul de la Poieni. Virgil Babai, directorul Directiei de Cultura Iasi: "Sa asigure paza, sa ia masuri impotriva incendiilor, sa instiinteze de urgenta despre orice fel de modificari si degradari... Dar nu s-u respectat aceste obligatii...".  Mihai Mihalache, primarul comunei Schitu Duca: "Proprietarii nu au raspuns in niciun fel. Ar fi trebuit sa puna cladirile sub paza privata".  Didina Amuntencei, localnica: "Era frumos, foarte frumos... Daca acum s-a luat tot, s-a naruit tot".  La randul lor, avocatii proprietarilor spun ca au depus plangere la politie pentru furturile care au loc pe terenul lor. 

Din pacate, insa, viitorul multor cladiri vechi din Romania pare sumbru. Frumoasa lor poveste se stinge chiar intre zidurile paraginite.