Potrivit lui Isarescu, zonele care au inregistrat cele mai mari scaderi - constructiile si investitiile directe - au ajuns aproape de "fundul caderii", iar efectul de antrenare in jos a activitatii economice va disparea.

"Este de asemenea foarte probabil, uitandu-ne la cifre si la tendinte, ca in domeniul investitiilor sa avem un reviriment. Foarte posibil si in domeniul constructiilor, daca programele de infrastructura se vor pune in practica. In plus, speram ca in fiecare an intr-un an agricol mai bun", a aratat guvernatorul BNR.

Intrebat la postul public de televiziune daca inceputul anului prefigureaza motive de optimism, seful bancii centrale a spus ca acestea exista, punctand insa ca optimismul trebuie sa fie unul prudent.

"Insist asupra acestui lucru (optimism prudent - n.r.), dar nu optimism legat de sperante exagerate, si cu conditia unui minim de rabdare, ca observ chiar de la inceput de an, asa, un fel de nerabdare, ca si cum ne putem insanatosi imediat", a punctat guvernatorul.

El a adaugat ca dialogul public nu trebuie sa transmita un optimism exagerat, ci o directie si sa dea incredere oamenilor, mai ales mediului de afaceri.

In acelasi timp, Isarescu considera ca economia are toate sansele sa-si reia cresterea in acest an, dar revenirea va fi graduala.

"In primul rand, exporturile sunt cele care trag si au efect multiplicator asupra productiei si productiei industriale. Datele privind productia industriala pe noiembrie arata o tendinta de crestere si nu ne-ar impresiona daca ar fi cresteri prea brutale, ne-ar ridica chiar semne de intrebare, dar faptul ca acestea sunt treptate si par sa se consolideze, acest lucru chiar ne incurajeaza", a explicat el.