Acum, multi dintre constructorii, ramasi inca in picioare in fata crizei, cer pentru o casa la cheie 400 de euro pe metrul patrat, asta in timp ce in urma cu un an si jumatate nu acceptau sa lucreze sub 600 de euro. Ne referim, bineinteles, la casele clasice din beton!

Dar, partea proasta este ca nici in aceste conditii nu sunt foarte multi doritori!

“Sunt destul de multi constructori care ofera case la cheie cu 400 de euro pe metrul patrat si daca sunt unii care nu o fac, o vor face in curand. Numai ca la acest pret se pot construi, in general, case la standarde minimale, dar locuibile”, a declarat pentru incont.ro Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

Potrivit acestuia, si pretentiile clientilor fata de standardele de calitate au scazut, toata lumea fiind orientata catre lucrari cat mai ieftine cu putinta.

Constructorii iau in calcul si posibilitatea de a scadea iar din aceste preturi, in unele cazuri pana chiar la jumatate, adica la 200 de euro pe metrul patrat.

“Sunt acum oferte de achizitii de case noi, la rosu, la preturi de 150 de euro pe metrul patrat. Noi credem ca mai jos de atat nu prea se mai poate. Este un pret minimal pentru locuintele neterminate, aflate in afara orasului”, a adaugat Cristian Erbasu.

El a mai spus ca ajung sa vanda la astfel de preturi, constructorii sau proprietarii care au credite foarte mari si care trebuie sa-si plateasca ratele si ca sa evite o situatie de incapacitate de plata, vand la preturi foarte mici, uneori chiar si sub costuri.

Seful PSC a mai avertizat ca este destul de posibil ca bancile sa devina mai agresive in executarea unor clienti care nu-si platesc ratele si dobanzile nici dupa o perioada de gratie si atunci constructorii, ramasi in picioare in fata crizei, vor fi concurati la preturi de cei care au fost deja ingenucheati si ale caror proprietati se vor vinde la preturi foarte mici.

“Este o piata concurentiala si competitia va deveni din ce in ce mai puternica, dar stocul de locuinte nu va fi la nesfarsit disponibil pe piata, se vor vinde la preturi foarte mici si dupa aceea...gata”, a mai explicat Erbasu.

El a spus ca o competitie va veni si din partea proprietarilor care si-au cumparat case ale caror rate nu le mai pot acum plati sau si-au construit vile si au probleme cu banii.

“Vor fi si proprietari care vor prefera ca in loc sa fie executati silit de banca, sa isi vand ei casele”, a punctat acesta.

Potrivit datelor furnizate de seful PSC, constructia unei case in regie proprie te costa acum intre 300 si 350 de euro si risti sa ai probleme cu legea din cauza muncii la negru. El a adaugat ca in cei 300-350 de euro nu include costul terenului, costul de racordare la retelele de apa, de canalizare, de gaze si nici TVA.

Mai departe, constructorii accepta acum sa includa toate aceste cheltuieli in pret si sa iti ofere o casa care costa 400 de euro pe metrul patrat, insa la "standarde minimale de calitate".

Potrivit sefului PSC, cererea de case este limitata in acest moment pe de-o parte din cauza ca mai toti cei interesati resmit o nesiguranta a locului de munca, dar si pentru ca de partea cealalta a baricadei, cei bogati, care au deja case, dar ar vre sa speculeze, asteapta o ieftinire si mai puternica.

Acest lucru s-ar putea petrece in curand!

In conditiile in care criza pare ca s-a instalat pe termen lung, romanii par din ce in ce mai interesati de case americane, case pe structura de lemn sau de otel!