Alte placi de gresie si faianta, un strat de var pe pereti si eventual parchet nou. La asta s-au redus lucrarile de constructii pe care le-au facut romanii anul acesta.

Este si cazul proprietarului unui apartament cu 4 camere. De o luna de zile locuinta este in reparatii capitale. Asta inseamna tot: de la instalatia electrica si tamplarie, pana la instalatia sanitara. In total va plati 13.800 de lei numai pentru manopera, adica cel putin 4.200 de lei pe camera.

Ca el sunt multi altii, care in loc sa-si construiasca de la zero prefera sa reamenajeze.

Tendinta pe care au simtit-o si producatorii de materiale care vand acum la preturi si cu 20% mai mici fata de acum doi ani.

S-au vandut foarte bine gleturile, adezive de termosistem, vopseli lavabile, tancuieli decorative, asta inseamna ca s-a facut un consum ridicat pe reamenajari”, spune Nicolae Filip- director de vanzari zonal.

Si totusi in ansamblu situatia constructiilor ramane una dificila. 20% dintre angajatii din domeniu si-au pierdut locul de munca pentru ca nu au mai avut lucrari. Dealtfel, specialistii se asteapta ca anul acesta sa fie ridicate cel mult 30 de mii de locuinte noi.

Este ingrijoratoare statistica la 8 luni pe august in care locuintele noi . Constructiile noi ating 60% din ceea ce s-a realizat anul trecut pre vremea asta”, spune Claudiu Georgescu- presedintele Asociatiei Producatorilor de Materiale pentru Constructii.

Asadar nu e de mirare ca la tot pasul gasim constructii conservate. Proprietarii nu au mai avut bani asa ca au stopat lucrarile asteptand vremuri mai bune.