"La nivelul Bucurestiului sunt proiecte de un miliard de euro, cu terenuri cumparate, cu investitii bancate, care ar fi trebuit sa inceapa in ultimii doi ani si au fost suspendate. Cred ca pot sa numar doar in Sectorul 3 investitii care se ridica la 250 de milioane de euro care nu s-au realizat, cu terenuri cumparate, in ultimii doi ani, cu proiecte facute", a explicat Dumitrasscu.

El a aratat ca proiectele includ birouri, universitati private, hoteluri, fabrici si spatii de depozitare.

"Sunt zeci de hectare care au fost cumparate doar in Sectorul 3. Nu sunt terenuri care au fost cumparate pentru specula, ci pentru investitii. Nedemararea acestor investitii are mai multe cauze. Prima este atitudinea generala pe care o vedem fata de investitiile imobiliare. Citeam zilele trecute ca nu stiu ce reprezentant de ONG spunea ca in zona Dorobanti se va construi «un monstru» de 36 de metri inaltime. Este mai mic decat un bloc cu 10 etaje obisnuit. Nimic nu a fost facut in Bucurestiul nostru fara scandal, fara suspectarea cuiva ca are un interes", a adaugat arhitectul.

El a completat ca din acest motiv dezvoltatorii seriosi si-au redirectionat investitiile catre orase din alte tari, cum ar fi Estonia sau Letonia.

"La ora actuala, Bucurestiul se afla intr-o fundatura in ceea ce priveste posibilitatile de autorizare a unuor investitii serioase, pentru ca dupa ce am reusit sa speriem majoritatea investitorilor, chiar in momentul in care criza economica era deja pornita, legislatia in ceea ce priveste autorizarea constructiilor s-a inasprit. La mine in birou au intrat nenumarati oameni cu determinarea de a investi in Romania, pentru ca era o oportunitate, era mult teren liber. Este mult mai atractiv Bucurestiul la investitii fata de Praga, in schimb are un regim de autorizare draconic", a mai spus Dumitrascu.

Printre proiectele neincepute in sectorul 3 se numara un centru comercial pe un teren cumparat cu 53 de milioane de euro in cartierul Liviu Rebreanu. Acolo o firma irlandeza urma sa investeasca circa 70 de milioane de euro, dar pana in prezent lucrarile de constructie nu au inceput.

In aceeasi situatie este si o companie islandeza care a achizitionat un teren de 7 hectare de teren pentru a dezvolta o universitate in regim privat. Terenul a costat 18 milioane de euro, iar investitia depasea 40 de milioane de euro.