De exemplu, pentru inceput ar trebui sa stii ca obtinerea unui credit in cadrul Programului guvernamental Prima Casa este mai greoaie decat contractarea unui imprumut ipotecar obisnuit.

Inainte sa incepi aventura, ar mai trebui sa stii ca trebuie sa pregateste zeci de hartii… ca asa e in Romania! Unele dintre ele au valabilitate scazuta si va trebui sa le reinnnoiesti de mai multe ori... ceea ce iti va aduce: alti bani, alta distractie!

Insa.. inainte de asta ar trebui sa iti construiesti un buget, sa vezi exact cati bani ai, de cati bani mai ai nevoie si sa iti pregatesti o suma suplimentara pentru cheltuieli neprevazute.

Lista cheltuielilor neprevazute sau putin previzibile

In ceea ce priveste cheltuielile neprevazute sau putin previzibile, daca nu ai mai fost implicat intr-o actiune de gen, aici intra si costurile creditului in care ar trebui incluse comisionul de acordare a imprumutului, comisionul pentru constituirea depozitului colateral, trei rate de care nu te vei putea atinge pana la sfarsit, asigurarea, taxele notariale de tot felul s.a.m.d, diverse alte comisioane, care depind de la o banca la alta.

Apoi, daca vei apela la serviciile unei agentii imobiliare pentru gasirea unei locuinte pentru ca nu poti sa iti iei concediu o luna doar ca sa iti cauti casa visurilor tale, sa stii ca poti negocia inca de la inceput comisionul acesteia.

Un comision standard este de 3%, dar in functie de ajutorul pe care ti-l da efectiv, poti sa platesti agentia si cu 1,5% sau chiar cu 1%. Totul sta in negociere si in modul in care tu reusesti sa iti impui punctul de vedere.

Daca stii din start ca nu prea te pricepi la negocieri si ca nici salariul nu ai reusit sa ti-l aduci la nivelul dorit, ar trebui sa te uiti bine in jurul tau si sa iti dai seama care dintre apropiati, prieteni sau familie, te poate ajuta cu asta.

Apoi trebuie sa te inarmezi cu foarte multa rabdare ca va trebui sa studiezi cu multa atentie toate actele vanzatorului cu privire la apartamentul sau garsoniera pe care vrei sa il/o cumperi. Mai departe, trebuie sa citesti precontractul si sa spui tot ce nu iti convine sau ai vrea sa fie reformulat ca sa nu dea nastere la interpretari.

Pregateste-te si pentru discutii, care par uneori interminabile, cu banca, proprietarul sau proprietarii si chiar si cu evaluatorul.

Notarul, platit gras

Daca revenim la costurile ascunse, care ne preocupa atat de mult, inainte de a-ti pregati avansul de cateva mii de euro (5% din valoarea proprietatii), urmeaza declaratiile la notar, in care trebuie sa specifici ca nu ai mai detinut pana acum in proprietate niciun imobil.

De exemplu, sa luam cazul achizitiei unei garsoniere de 46.000 de euro. Viitorul proprietar a platit initial la notar 30 de euro, dupa care la incheierea antecontractului de vanzare-cumparare, alti 75 de euro.

Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) care ii garanteaza in fata bancii ca ii va plati ratele, i-a perceput si el un comision, de 0,37% din sold pe fiecare an.

 Atentie: Acesta este calculat in functie de luna in care cumperi locuinta. Daca o cumperi in ianuarie, platesti pentru 12 luni, daca o cumperi in septembrie, platesti pentru cat a mai ramas din an (3 - 4 luni).

In cazul in care semnezi contractul in ianuarie, procentul de 0,37 aplicat la suma de 43.700 de euro inseamna 162 de euro. In plus, exista un comision pentru arhiva electronica - de 15 euro.

De asemenea, imobilul trebuie asigurat, iar polita in cazul de fata costa aproximativ 80 de euro. Constituirea unui depozit colateral, ce reprezinta contravaloarea a trei rate la banca, i-a mai scos din buzunar viitorului proprietar din exemplul nostru nu mai putin de 539 de euro.

Ajungem, in sfarsit, la contractul de garantare, care i-a mai luat "grija" a 200 de euro si la contractul de vanzare-cumparare, care l-a costat si el vreo 575 de euro, ambele tot la notar.

Un exemplu ca sa intelegi mai bine

Tragem linie si aflam ca per total i-au  "zburat" din buzunar aproape 5.000 de euro cu tot cu avansul dat pentru  locuinta sa bugetata initial la 46.000 de euro.

Uneori, poti sa iei un credit mai mare din care sa acoperi pe langa banii pe care ii mai datorezi proprietarului dupa plata avansului, si restul de comisioane si cheltuieli. Este cazul Madalinei C, care a reusit acest lucru, iar pentru o locuinta de 40.000 de euro, a platit "taxe ascunse" doar de 60 de milioane de lei vechi adica aproximativ 1.500 de euro.