Potrivit sefului AFM, bugetul de 60 de milioane de lei, alocat pentru persoanele fizice in cadrul Programului "Casa Verde" din acest an, ar putea acoperi, in medie, solicitarile de finantare depuse de aproximativ 10.000 de persoane, iar daca va fi cazul va exista si o suplimentare a programului.

"Data trecuta cele mai multe proiecte au fost cele pe panouri solare, de 6.000 de lei. Deci, daca vom calcula, in medie, ar fi vorba cam de 10.000 de persoane care ar putea primi finantare din bugetul de 60 de milioane de lei, prevazut pentru persoanele fizice in cadrul programului 'Casa Verde' pentru acest an. Suma aceasta a fost repartizata proportional pe judete, in functie de numarul populatiei. De aici, a reiesit o proportionalitate si tinand cont si de Bucuresti, ar fi vorba cam de 250 de dosare pe judet. Intr-adevar, in unele judete am vazut din presa ca este o solicitare mai mare. Eu m-am oprit azi-dimineata la ora 8:00, la Cluj, la Agentia de Protectie a Mediului, unde am vazut ca era ordine, exista o lista intocmita si nu erau mai mult de 50 de persoane. Colegii de la APM au inceput sa preia dosarele sa le introduca in soft. Vad ca in alta parte, exista o solicitare mult mai mare, cu foarte multi oameni care stau la coada", a mentionat Jakab.

Potrivit sefului AFM, in cazul in care solicitarile din partea persoanelor fizice vor continua sa creasca, exista varianta relocarii unei sume din segmentul “Casa Verde”, destinat persoanelor juridice.

"Din punctul nostru de vedere, ar trebui sa vedem cum se termina prima zi. Avem acest soft in care se introduc solicitarile, iar la finalul acestei zile ar trebui sa avem o poza referitoare la cat de multe aplicatii s-au introdus, cat de repede se consuma din sumele alocate pentru fiecare judet, apoi sa vedem diferentele intre judete si atunci, dupa ziua de maine, am putea hotari daca redistribuim bani de la alte judete sau chiar sa suplimentam pe partea de persoane fizice. Cel mai simplu pentru noi ar fi sa luam de la persoane juridice, iar acolo sa suplimentam printr-o rectificare un pic mai tarziu. Vrem sa ne asiguram ca oamenii care au stat la coada una sau doua zile chiar sa aiba garantia ca isi pot depune dosarele si sa aiba finantare. Ar fi loc de o suplimentare a programului, dar este nevoie de un pic de timp sa vedem efectiv mult mai clar care este situatia in toate judetele. Sper ca si la nivelul Ministerului Mediului sa existe sigur dorinta de a suplimenta bugetul programului si toate persoanele sa prinsa finantare", a subliniat presedintele AFM.

Luni, in prima zi de depunere a dosarelor, inca de la primele ore ale diminetii agentiile judetene pentru protectia mediului din Alba, Covasna, Constanta, Olt, Tulcea, Dolj, Satu Mare, Buzau, Brasov, Arges, Mehedinti, Maramures, Galati, Teleorman, Botosani, Neamt, Prahova, Salaj, Sibiu si Vaslui au fost luate cu asalt de catre solicitanti.

Programul Casa Verde Clasic a demarat luni, dupa o pauza de cinci ani, cu sesiunea destinata persoanelor fizice. Practic, in perioada 10 - 24 octombrie, populatia poate depune dosarele de finantare, la sediile agentiilor pentru protectia mediului din judetele de resedinta.

Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populatia poate beneficia de finantare prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila.

Echipamentele finantate pentru populatie prin 'Casa Verde' sunt panourile solare si pompele de caldura, cuantumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind in functie de tipul instalatiei, astfel: pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer.

In ceea ce priveste programul 'Casa Verde' pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiune de finantate in intervalul 17 octombrie - 14 noiembrie. In acest caz se va finanta instalarea de sisteme care utilizeaza energie solara si energie geotermala, la fel ca in cazul persoanelor fizice, dar si sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deseurilor, a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei sunt destinate populatiei si 34 de milioane de lei persoanelor juridice.