Sfaturi practice:

1.   Fii atent/–a ca de multe ori agentii dau anunturi fictive cu preturi mai mici decat cele reale pentru a te atrage. Cand sunt sunati spun ca nu mai este de actualitate, dar ca au ei un aprtament mai bine pozitionat sau in aceeasi zona numai ca pretul este mai mare, evident. De obicei, suntem calmati si ni se spune ca oricum nu mai gasim la pretul acela, ca era o oferta. Sfatul specialistului: nu mai discutati cu un astfel de agent! Ati dat bani aiurea pe un telefon, nu vreti sa dati si pe o casa!

2.   Sunt iarasi agenti care nu au contract cu proprietarul, al carui anunt l-au pescuit de te miri unde si care, dupa ce vizitezi apartamentul si spui ca e ok sau chiar ca iti place, te anunta senin ca va trebui sa platesti tu intreg comisionul, pentru ca, de fapt, proprietarul ar refuza sa-si achite partea lui. Nu cadeti in plasa lui! Mai cautati! O oferta mai buna exista, doar ca nu stiti inca de ea! Exista si varianta in care daca te vad oarecum disperat/-a iti spun asta din prima adica: “exista o mica problema: trebuie sa platiti dumneavoastra intreg comisionul pentru ca proprietarul nu vrea!” Sfatul specialistului: Evita sa spui de cand iti cauti casa sau raspunde ca d-abia de ieri ai inceput! Rechinii simt miros de sange! Asa ca: fii pregatit/ –a!
 
3.   Referitor la comision. Daca v-ati decis sa apelati la o agentie ca sa va caute apartament sau va dati seama ca nu reusiti singur din lipsa de timp ori ati obosit si vreti sa apelati la un ajutor specializat va oferim cateva date foarte utile despre comisioanele actuale ale agentiilor.

Varianta 1:  Sunteti Cumparator - Daca v-au oferit servicii minime adica v-au dus sa vedeti cateva apartamente si apoi ati batut palma fara prea mare bataie de cap pentru ei, valoarea comisionului pe care il datorati nu trebuie sa depaseasca 1,5 – 2% din nivelul tranzactiei. Daca v-au ajutat sa alegeti cea mai buna oferta cu adevarat si v-au obtinut o scadere de pret si ati avut contract de exclusivitate adica v-au reprezentant “pe bune” interesele atunci comisionul maxim este de 3%. Puteti sa obtineti un commission mai mic in negocierea cu agentul sau agentia daca valoarea locuintei este mare, peste media pietei si atunci 2,6% sau 2,8% din suma reprezinta o valoare in sine!

Varianta 2:  Sunteti Proprietar Daca doar dupa cateva vizite apartamentul vi s-a vandut fara ca acest lucru sa reprezinte costuri pentru agentie de genul publicare in mai multe mijloace de presa, vizite nenumarate – consum de carburanti, fotografii, promovare in fata tuturor noilor clienti etc., atunci comisionul maxim este 1,5 -2%. Puteti incerca sa il duceti si mai jos de 1,5%, daca stiti ca agentia nu a facut mare lucru! Daca ati avut la indemana o baza de date cu toate ofertele disponibile pe piata, vi s-au facut rapoarte saptamanal cu cei interesati de apartamentul dumneavoastra si vi s-a spus stadiul discutiilor cu fiecare in parte, apartamentul a fost fotografiat si filmat si nu v-a deranjat toata lumea, ci doar cei care sunt realmente interesati si pe deasupra mai aveti si contract de exclusivitate, atunci vi se va cere cel mai probabil 3%.

Puteti incerca sa negociati si sa mergeti mai jos. Pont: Mai sunt cazuri in care agentiile sunt disperate, se tem ca nu vor supravietui sau si-au revenit la sentimente mai bune si in ultima perioada de criza accepta sa ia comission doar de la vanzator sau de la cel care inchiriaza. Agentii profesionisti, intervievati de incont.ro, va sfatuiesc sa fiti precauti cu acestia si sa fixati din start si ferm conditiile colaborarii.

4.   Agentii profesionisti va mai sfatuiesc daca sunteti proprietar sa incercati totusi sa nu lucrati cu mai multe agentii in acelasi timp pentru ca se afla, iar teama acestora ca sa nu le fie suflat comisionul o sa va aduca indiferenta in final. “Agentiile, in general, colaboreaza intre ele si stiu ce client are una sau cealalta asa ca de obicei nu va promoveaza anuntul de teama ca vor ajunge sa munceasca degeaba, iar agentii vorbesc despre el in fata clientilor doar daca isi mai amintesc de el!”. Sfatul lor este sa lucrati cu o singura agentie si sa incheiati contract de exclusivitate adica sa reprezinte doar interesele dumneavoastra nu si pe ale cumparatorului sau viitorului chirias!

5.   Daca agentul imobiliar incearca sa va convinga sa acceptati un pret pe care il considerati prea mare pentru apartamentul sau locuinta pe care vreti sa o cumparati sau inchiriati pe motov ca proprietarul oricum a facut discount si ca e o super-oferta de fapt, cereti-i sa va arate date comparative cu fotografii si video de la alte apartamente din zona cu preturile cerute si preturile la care s-au vandut efectiv. Daca agentul nu are astfel de date, inseamna ca va minte ca sa ia un comision la o valoare mai mare daca dvs. acceptati sa platit respectivul pret sau respectiva chirie!

6.   In sfarsit, agentii profesionisti v-au facut si o lista cu ce sa cereti de la agentul imobiliar:

-      Pentru vanzator: Sa va arate date comparative si studii legate de valoarea imobilelor din zona ca sa va ajute sa stabiliti valoarea reala de piata a apartamentului pe care il scoateti la vanzare; Pentru cumparator: Sa va arate studii de piata cu preturile apartamentelor din diverse regiuni ale orasului pe indicatori minimi si maximi ca sa va dati seama ce buget/credit sa luati in calcul!

-      Pentru cumparator: Sa va ajute sa intocmiti liste pro si contra achizitiei sau inchierierii unui anumit apartament sau pentru fiecare apartament vizat in parte!

-      Pentru cumparator: Sa va prezinte fotografii si chiar si filmulete cu mai multe apartamente ca sa nu va pierdeti timpul aiurea cu locuinte care nu va plac de nicio culoare; Pentru vanzator: Sa faca fotografii si chiar si filmulete pentru eventualii clienti ca sa nu va deranjeze la cele mai tampite ore sau foarte des cu vizionari!

-      Pentru vanzator: Sa va prezinte rapoarte saptamanale cu promovarea ofertei dumneavoastra, date cand a aparut in diverse publicatii si dovezi ca a aparut, precum si o lista cu toti cei interesati si stadiul discutiei cu fiecare in parte. Sa primiti informatii despre locuinta aflata la vanzare si cumparatorii interesati cel putin o data la 5 - 7 zile.  

Ponturi:

De cele mai multe ori preturile date in anunturile date de persoane fizice sunt mai mari decat cele din preturile afisate de agentii pentru apartamente similare.

Daca vrei sa iti cumperi o locuinta la pret bun, poti face oricand un bun deal.

Comisionul nu include nimic altceva decat banii pe care trebuie sa ii dai agentii nu si ce datorezi notarului s.a.m.d..