In 12 aprilie, ministrul de Finante, Viorel Stefan, a declarat ca, in cadrul discutiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitarii globale a veniturilor, fara ca acest lucru sa insemne cresterea poverii fiscale.

“Impozitul pe gospodarii, asa cum apare proiectul public, acesta nu ar trebui sa afecteze tranzactiile cu imobile direct, indirect va afecta pentru ca in continuare pentru vanzarile de imobile catre persoane fizice impozitul va fi cu retinere la sursa”, a afirmat Coroaba, potrivit News.ro.

Aceasta a mai spus ca impozitul pe gospodarii va afecta creditarea din domeniul imobiliar.

“Daca se va aplica impozitul pe gospodarii, vom avea cel putin doi ani o problema foarte mare pentru ca (...) nu va mai exista stopaj la sursa pentru impozitul pe venit, ci doar pentru contributiile sociale. Toti vom fi nevoiti sa depunem declaratii abia in anul urmator. (...)Pentru sistemul bancar, daca se va implementa acest sistem de impozit, tot sistemul de abordare de credite va trebui sa fie regandit pentru ca vor avea un vid de informatii. Ce vor face romanii cu banii? Pentru ca noi nu sunt obisnuiti sa economisim bani ca sa platim impozite. Noi suntem obisnuiti sa ne cheltuim banii. Bancile trebuie sa se gandeasca la un credit, poate ca o sa apara un produs de creditare pentru plata impozitului, practic va trebui sa ne economisim banii pentru a-i plati in anul urmator”, a completat consultantul fiscal.

Coroaba a mai spus ca intrebarea cea mai mare este legata de capacitate administratiilor financiare de a primi si a procesa declaratii si de plati.

“Cred ca se poate vorbi la acest moment ca se va ajunge la un blocaj al administratiilor financiare in procesarea de declaratii si de plati”, a subliniat consultantul fiscal.

In ceea ce priveste reducerea la zero a taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru tranzactii imobiliare, consultantul fiscal spun ca este foarte putin probabil sa se aplice.

Cota zero inseamna ca practic pretul este fara TVA, iar dezvoltatorul imobiliar isi pastreaza TVA-ul pe care l-a dedus el cu constructia, sau achiztia constructiei neatins. Deci este ideal. Daca Romania nu era in Uniunea Europeana, probabil ca acel ideal putea fi atins. (...) Numai ca Romania este in Uniunea Europeana si ca in ceea ce priveste Taxa pe Valoarea Adaugata avem o directiva europeana pe care noi trebuie sa o respectam. Ministerul Finantelor a solicitat o derogarea de la Comisia Europeana si inteleg ca nu s-a primit un raspuns. Eu nu cred ca acel raspuns poate fi favorabil ca de obicei CE acorda derogari inainte ca un statul sa intre in UE si are deja in legislatie anumite lucruri si cere o derogare”, a completat Coroaba.

Aceasta a mai spus ca probabilitatea ca raspunsul Comisiei Europene sa fie unul favorabil in privinta reducerii la zero a taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru tranzactii imobiliare este de sub 1%.

Consultantul fiscal a precizat ca ramane cota de TVA de 5% pentru locuintele care sunt sub plafonul de 450.000 de lei.

Daca se va implementa fara plafon, doua- trei tranzactii si asa mai departe fara sa avem sustinea politicii sociale, poate nu maine, poate nu poimaine, dar in 2-3 ani Comisia va veni si va spune: Romania nu este este in conformitate cu directiva si va initia o procedura de infrigement. Asta se poate intampla si acum. Daca vrem 5% pe termen lung, vrem sa beneficieze oamenii, ar trebui ca politica sociala sa fie definita si sustinuta cu Ministerul Muncii. (..)In cazul in care Comisia vine si spune ca noi am incalcat directiva statul roman va trebui sa plateasca din bugetul de stat, adica din buzunarele noastre, diferenta intre 5% si 24%, sau 20%, cat a fost TVA. Aceasta este consencinta”, a subliniat Coroaba.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat, luni, ca exista posibilitatea ca introducerea impozitului pe gospodarie si noua modalitatea de calcul a darilor catre stat ar putea fi amanata cu un an, daca nu va exista garantia ca va exista un numar suficient de consultanti fiscali pentru populatie.