Cei care aleg sa-si achizitioneze o locuinta spun ca, fata de perioada dinainte de criza, creditele ipotecare au acum costuri mai reduse, dobanzile situandu-se la un nivel mai mic. Astfel, rata la banca pentru un apartament se situeaza la aproximativ acelasi nivel cu valoarea chiriei pentru o locuinta similara, cu diferente nesemnificative, potrivit unui studiu al portalului www.imobiliare.ro.

Chiria medie solicitata pentru un apartament vechi cu doua camere din Militari, mobilat si utilat, cu o suprafata de circa 53 de metri patrati, este de 297 euro.

Pe de alta parte insa, in conditiile in care pretul mediu cerut pentru o locuinta similara este de 55.000 de euro, rata lunara pentru un credit ipotecar Prima Casa ajunge la 296 euro pentru un imprumut efectiv de 52.250 de euro si avans de 2.750 de euro.

De asemenea, pentru un apartament nou situat in aceeasi zona, rata lunara pentru un credit Prima Casa s-ar ridica la 323,2 euro pe luna - la un pret mediu de achizitie de 63.000 de euro, imprumutul efectiv ar fi de 57.000 de euro, iar avansul de 6.000 de euro. Pentru o locuinta similara, mobilata si utilata, chiria medie ceruta este de 343 euro pe luna.

Cheltuieli suplimentare

Atat varianta inchirierii, cat si cea a achizitiei unei locuinte presupun o serie de costuri aditionale pentru beneficiar, acestea facand de fapt diferenta, pe o perioada mai lunga. Calculele au fost facute luand in considerare mentinerea unui raport relativ constant intre valoarea ratei si a chiriei, fapt pentru care nu au fost luate in considerare eventualele majorari ale celor doua.

In plus, pe langa pretul de achizitie, un cumparator trebuie sa mai pastreze bani pentru alte cheltuieli legate de perfectarea tranzactiei, intretinerea, impozitul pe proprietate, mobilarea, totul ducand pana la un cost de 21.066 in primul an si de 5.135 de euro. In acelasi timp, daca ar inchiria ar trebui sa plateasca doar o luna avans si comisionul brokerului, eventual si alte reparatii, ceea ce inseamna ca pretul in primul an ar fi de 6.021 euro si in cinci ani de 4.821 euro.

Citeste si

Salonul Auto de la Frankfurt. De ce mizeaza producatorii auto pe conceptele RAK si i3. VIDEO

Parlamentar francez: Societe Generale risca sa devina o tinta de preluare