Desi sunt disponibile "chilipiruri" la tot pasul in capitala Greciei, problema o reprezinta fiantarea, intrucat bancile aproape au renuntat sa mai acorde credite ipotecare, chiar si in cazurile in care pretul de achizitie este in mod evident foarte bun, noteaza publicatia, preluata de Mediafax.

In foarte multe cazuri pretul la care se tranzactioneaza locuintele este chiar mai mic decat valoarea folosita de autoritati pentru a stabili nivelul taxei. "Interesul este minim si exista posibilitatea de a negocia" chiar si pentru locuintele oferite cu discounturi mai mari de 50% compartiv cu 2008, a declarat vicepresedintele Asociatiei Agentilor Imobiliari din Atena-Atica, Lefteris Potamianos.

Un astfel de exemplu este cel al unui apartament de 70 de metri patrati, construit in 1970, aflat la vanzare la pretul 38.000, in timp ce statul calculeaza taxele la valoarea de 50.000 de eruo. Un apartament similar costa in 2008 aproximativ 80.000 de euro.

Grecia a fost nevoita sa apeleze, incepand din 2010 la doua pachete de imprumuturi externe de la statele zonei euro si FMI, dupa ce indatorarea ridiata a facurt imposibila finantarea de pe pitele internationale.

Tara inregistreaza al saselea an de recesiune, in mare parte si din cauza masurilor dure de austeritate impuse de creditori in schimbul ajutorului financiar, insa analistii anticipeaza revenirea PIB pe crestere pe parcursul anului urmator.