Gradul de absorbtie s-a mentinut pe parcursul anului anterior la peste 80% din unitati pana la livrarea proiectelor pe piata, pe fondul unui nivel ridicat de accesibilitate a achizitionarii unei locuinte noi, in ciuda sincopelor inregistrate pe segmentul finantarilor.

Indicele de accesibilitate a achizitionarii unei locuinte noi realizat de catre Coldwell Banker Romania, calculat in functie de salariul mediu pe economie, preturile medii pe metru patrat si cursul de schimb leu – euro, a ajuns la inceputul acestui an la cea mai mica valoare din istoria moderna a pietei rezidentiale romanesti.

Principalii factori care au dus la aceasta situatie au fost stabilitatea cursului de schimb si cresterea generala a salariilor. Astfel, in prezent sunt necesare aproape 114 salarii medii pe economie sau o perioada de mai putin de noua ani si jumatate pentru achizitionarea unui apartament nou cu doua camere in Bucuresti, comparativ cu 119 salarii in urma cu un an sau o perioada de aproape 10 ani.

La inceputul anului 2008, cand preturile au atins nivelul maxim, unui roman ii erau necesare 395 de salarii medii pe economie sau o perioada de aproape 33 de ani pentru a cumpara un apartament modest in Capitala.

Cea mai mare pondere a locuintelor care ar urma sa fie finalizate in acest an in Bucuresti si imprejurimi se incadreaza pe segmentul mass market (segmentul locuintelor ieftine), adica 59,5% sau peste 7.200 de unitati, in crestere fata de anul anterior cu 6%.

Analiza Coldwell Banker mai arata ca principala metoda de achizitie pe segmentul mass market este reprezentanta de finantarile acordate prin programul Prima Casa, cu o pondere de 75% din totalul tranzactiilor.

Dezvoltatorii care construiesc astfel proiect livreaza pe piata un stoc de locuinte cu preturi medii cuprinse intre 700 si 950 de euro pe metru patrat util.

Aproximativ 4.500 de locuinte care ar urma sa fie finalizate in acest an pe piata rezidentiala din Capitala si imprejurimi, sau 37% din oferta, pot fi incadrate in categoria middle market, segment pe care preturile medii de tranzactionare sunt curpinse intre 1.100 si 1.300 de euro pe metrul patrat util, se mai arata in raport.

Cresterea numarului de locuinte destinate clasei de mijloc s-a inregistrat pe fondul majorarii constante a veniturilor potentialilor cumparatori si a cererii pentru locuinte noi cu un amplasament mai bun, in interiorul marilor cartiere bucurestene, in zone semicentrale, in interiorul inelului median al orasului sau in apropierea unora dintre cei mai importanti poli de birouri, precum zona Barbu Vacarescu – Floreasca sau Politehnica – Grozavesti.

Comparativ cu anul anterior, segmentul premium detine o pondere mai redusa din totalul unitatilor aflate in dezvoltare, de circa 3,5%, cu 500 de locuinte.

Din punct de vedere al zonelor de dezvoltare, cea mai mare pondere a locuintelor care ar urma sa fie finalizate in acest an in Bucuresti si imprejurimi, de 28,8%, se afla in zona de vest a orasului. In zonele de nord si cea de sud se contruiesc aproximativ 23% din locuintele noi, in timp ce in zonele semicentrale vor fi livrate aproximativ 1.600 de apartamente (13% din oferta noua).

In acest context, consultantii companiei imobiliare estimeaza o majorare a preturilor de vanzare cu 5-7% in acest an, in functie de segmentul de piata si de cererea existenta pe un anumit segment si intr-un anumit interval de timp.