De ce sa nu incalci legea daca tot nu te verifica nimeni?
Acesta este modul, in care unii dezvoltatori imobiliari au inteles ca pot construi in Romania. Dovezi clare sunt in Bucuresti, unde diferiti oameni de afaceri infiinteaza companii fantoma prin intermediul carora, ridica abuziv imobile pe care apoi le vand si dispar.

Strada Mihai Eminescu, Bucuresti: o cearta intre vecini si niste investitori care ridica in zona un bloc de birouri pe 7 etaje. Cele doua tabere au ajuns in proces, iar instanta a suspendat constructia imobilului cat timp va dura procesul. Lucrarile la cladire continua insa nestingherite, sustin vecinii, care s-au mobilizat si au blocat cu o masina intrarea in santier.

Vecinilor li s-au alaturat recent membrii unui ONG local, ceea ce a starnit furia unuia dintre dezvoltatori, un cetatean spaniol, care a incercat sa-i intimideze pe protestatari. Vecinii nu vor sa se lase insa. Constructia, spun ei, le afecteaza casele, care au inceput sa se crape. Un zid de la una dintre cladirile invecinate s-a prabusit deja. Casa a devenit de nelocuit.

Fiica batranei sustine ca prabusirile sunt consecinta nerespecarii proiectului.

Cele doua constructii vor avea o mare problema la un cutremur puternic, daca se ating. Cea inalta se va misca diferit la trepidatii fata de casa cu parter.

Dupa sesizari fara nici un rezultat facute la Inspectorat, oamenii au inceput sa-i filmeze pe muncitori cu camerele de supraveghere, avand dovezi ca acestia vin zilnic la santier, desi lucrarile trebuiau sistate. Conform legii 50 in constructii, incalcarea deciziei tribunalului este infractiune.

Dupa multe tentative esuate de a-l contacta, reporterul Pro TV l-a gasit in final pe reprezentantul constructorilor cand a venit la santier. A recunoscut ca are echipa la imobil si ca se lucreaza, dar... "Se face doar curatenie si se mai fac lucrari pregatitoare pentru alte santiere. Pentru acest santier nu se lucreaza", sustine el.

Doar beneficiarul nu da nici un fel de raspuns, pentru ca e de negasit. Dupa multe cautari am aflat ca actionar majoritar la firma dezvoltatoare este Viorel Gheorghiu, fost senator PSD, aflat in 2002 in atentia procurorilor, pentru fapte penale.

Intre timp, in 2008, Viorel Gheorghiu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Bucuresti la trei ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca a incercat sa insele o societate de asigurari. Daca va mai comite vreo infractiune nu mai poate primi condamnare cu suspendare si acesti ani se vor adauga la urmatoarea sentinta. Poate de aceea la scandalurile de pe strada, il trimite in zona pe fiul sau.

Mai mult, la Registrul Comertului, societatea lui figureaza ca avand sediul in localitatea Darasti, judetul Ilfov, in imobilul cu numarul 2A de pe strada principala. Doar ca… la sediul firmei care apare oficial la Registrul Comertului ar trebui sa ajunga toata corespondenta, aici ar trebui sa vina in control si Garda Financiara. Insa aici e un imobil parasit, e sediul unui fost CAP. In datele oficiale apare sediul la camera 6. Camera 6 o fi probabil grajdul numarul 6, desi locatarii spun ca e un grajd parasit.

Nici paznicul fostului CAP nu stie de camera 6 sau de vreo firma de constructii.

Si totusi, la registrul comertului, firma constructoare, cu lucrari in zona zero a Capitalei, figureaza ca avand un numar de telefon fix si unul de mobil. Misterul care invaluie existenta acestei firme e total. Primaria Darasti nu a auzit de ea.

Angajatii primariei spun insa ca nu e caz singular. Din motive neclare, in Darasti se afla cel putin alte 6 firme de constructii fantoma. Edilii au o lista cu firmele, insa la adresele trecute in acte nu e nici urma de societate comerciala.

Dezvoltatorii din Mihai Eminescu par intr-adevar sa aiba prieteni peste tot. Cel putin asta lasa sa se inteleaga si constructorul de la santier, care ne asigura ca lucrarea apartine unui personaj foarte influent si ca lucrarile nu vor fi oprite.

Cum poti deci vorbi in Romania de constiinta seismica, de seriozitatea constructiilor si de raspunderea dezvoltatorilor, cand acestia se ascund, fac investitii prin tertipuri la limita legalitatii, iar autoritatile inchid ochii?

Experienta arata ca, daca ajung in instanta, investitorii sunt pusi mai degraba in legalitate. In Bucuresti, nicio cladire atacata prin proces de primarie sau locatari nu a fost demolata pana acum. Cel mult judecatorii i-au pus pe dezvoltatori sa-i despagubeasca pe vecinii afectati.

Sefii inspectorilor in constructii recunosc ca oamenii au ajuns sa-si faca dreptate in instanta din cauza lipsei de control si a verificarilor superficiale.

Cei care ar trebui sa controleze la sange santierele se bazeaza pe constiinta dezvoltatorilor, sperand ca acestia vor construi responsabil. Experienta arata insa ca, in lipsa controalelor, putini sunt cei care pun siguranta oamenilor inaintea profitului rapid.

Si nu au nici un motiv sa se teama, avand in vedere ca la noi raspunderea e impartita solidar la investitor, constructor, diriginte de santier si proiectant, pana devine neclar cine si cat plateste in caz de dezastru. Mai mult, cum pe cartile tehnice ale constructiilor isi pun semnatura primarii sau inspectorii,
dezvoltatorii si constructorii scapa de vina.

In Chile, acolo unde responsabilitatea e prioritate nationala, iar seimsele dicteaza piata imobiliara, autoritatile au impus un sistem in care doar dezvoltatorul e singurul raspunzator, iar dirigintele de santier e o firma subordonata societatii de asigurari. O metoda inteligenta prin care investitorul e determinat sa-si caute constructori buni, iar statul are siguranta ca imobilele sunt verificate foarte bine de asiguratori. O masura care exclude situatia investitorilor- fantoma de la noi, care fac dezvoltare urbanistica, intr-un sistem croit special parca sa ocoleasca legea si sa ne puna viata in pericol.