Un numar mare de noi rezidenti emigreaza din Elvetia, unde secretul bancar se prabuseste, atrasi de securitatea, sofisticarea si stilul de viata din principat, dar si din motive financiare, a declarat Jean Claude Caputo, director general la divizia de pe Riviera Franceza a companiei Savills, relateaza Bloomberg. 

Guvernul din Elvetia a semnat un acord in mai, referitor la schimbul automat de informatii bancare cu alte state. 

"Persoane cu averi mari vor sa se afle in aceasta parte a lumii", a spus Caputo, aflat in drum spre o intalnire cu bancheri din Elvetia, pentru a-i informa despre piata imobiliara din Monaco. 

Noile taxe aplicate pentru locuintele din lux din Londra si campania globala a Statelor Unite pentru descurajarea ascunderii averilor vor creste atractivitatea principatului Monaco, intre ai carui locuitori se afla staruri pop, piloti de Formula 1 si miliardari rusi. 

Din cei 38.000 de locuitori ai Monaco, unul din trei este milionar, potrivit unui studiu realizat de revista Spear’s si WealthInsight. Pe masura ce numarul rezidentilor creste, va creste si valoarea caselor, cu circa o cincime pana in iunie 2015, potrivit companiei Savills, din Londra. Acest fapt va sterge practic pierderile inregistrate de piata dupa varful atins in 2007. 

Turnul Odeon, un zgarie-nori dublu care este construit de Groupe Marzocco SAM in apropiere de tarmul Mediteranei, va contine un penthouse cu o suprafata de 3.300 de metri patrati, cu un tobogan de apa care va lega o sala de dans cu o piscina circulara in aer liber. 

Apartamentul va fi scos la vanzare anul viitor, cu un pret de peste 300 de milioane de euro, a relatat revista Challenges, ceea ce l-ar face cel mai scump penthouse din lume, potrivit companiei de brokeraj Knight Frank. 

"Credem ca am putea obtine ceva mai mult. Pana acum, dezvoltatorul a gasit cumparatori pentru 26 din cele 36 de apartamente de lux scoase la vanzare", a declarat in iunie Daniele Marzocco, director la Groupe Marzocco SAM. 

Directorul comercial Niccolo Marzocco a aratat in timpul vizionarii zgarie-norului, a carui constructie costa peste 600 de milioane de euro, excluzand terenul, ca ceea ce se vinde este Monaco in sine. 

El s-a referit la securitatea, stabilitatea si confortul vietii in orasul-stat a carui marime este egala cu doua treimi din Central Park din New York.

Cea mai scumpa zona din Monaco este cea intre Golden Square si Casino de Monte-Carlo, devenit faimos datorita filmelor cu James Bond. Este si cea mai scumpa din lume, inaintea Hong Kong. Pentru 1 milion de dolari se pot cumpara acolo 15 metri patrati de spatiu imobiliar, potrivit estimarilor Knight Frank, circa o treime din suprafata unei garsoniere de dimensiune medie din Manhattan. 

Rezidentii principatului, intre care se afla miliardarul rus Dmitri Ribolovlev si cantareata Shirley Bassey, nu platesc impozit pe venit. Francezii insa trebuie sa plateasca taxe, cu anumite exceptii care dateaza de peste 50 de ani. 

Faimos pentru cursele de Grand Prix, Monaco este gazda mai multor piloti de Formula 1, cum este campionul mondial din 2008 Lewis Hamilton, care s-a mutat in principat din Elvetia, acum doi ani. 

Familia Grimaldi a preluat controlul asupra orasului-stat in 1297, Monaco fiind condus in prezent de printul Albert al II-lea, fiul printului Rainer si al actritei Grace Kelly. 

Elvetia are unul dintre cele mai favorabile regimuri fiscale din Europa, dar devine mai putin atractiva pentru cumparatorii de proprietati de lux, pe masura ce legile secretului bancar sunt eliminate. 

"Mutarea la Monaco este o strategie evidenta pentru multi rezidenti bogati ai Elvetiei. Ei se duc undeva unde pot etala ce poseda fara sa dezvaluie cum si-au dobandit averile", a spus Richard Murphy, co-autor al lucrarii "Paradisuri fiscale: Cum functioneaza globalizarea".  In acest context, preturile cerute de vanzatori pentru locuintele de lux din Geneva au scazut in medie cu circa 30% in ultimele 12 luni, a aratat Alex Koch de Gooreynd, partener la Knight Frank.  Piata locuintelor de lux din centrul Londrei da semne de incetinire. Ministrul de Finante George Osborne va introduce anul viitor o taxa speciala pentru castigurile obtinute din vanzarile de locuinte ale persoanelor care locuiesc in strainatate. In Marea Britanie este deja in vigoare o alta taxa pe tranzactiile cu proprietati vandute pentru peste 2 milioane de lire sterline (3,4 milioane dolari).