Pentru inceput, precizeaza dezvoltatorul, toti locatarii afectati vor fi cazati, "in urmatoarele doua, trei zile, intr-o unitate hoteliera", unde li se va asigura hrana, urmand ca, ulterior, sa le puna la dispozitie apartamentele vacante din interiorul complexului sau din alte spatii proprii, pana la refacerea locuintelor.

Potrivit sursei citate, reprezentantii firmei care a construit complexul vor asigura si "consilierea si suportul clientilor", pentru refacerea locuintelor.

Locatarii apartamentelor afectate de incendiul produs marti la un bloc al ansamblului Confort City sunt transportati, marti seara, la Rin Grand Hotel. Ei merg la hotel cu masinile proprii sau cu microbuze puse la dispozitie in acest scop. Incendiul a izbucnit, marti dupa-amiaza, la mansarda unui bloc cu 11 niveluri aflat in complexul rezidential Confort City.

Pompierii actioneaza, in prezent, pentru stingerea ultimelor focare ale incendiului, urmand ca, pe durata noptii, sa ramana la locul interventiei pentru verificari si pentru supraveghere, potrivit IGSU.

Interventia la incendiu a fost ingreunata de barierele de acces si de masinile parcate in zona, care au intarziat intrarea echipelor de pompieri, dar si de faptul ca reteaua de hidranti a complexului nu a functionat, a precizat Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).

Surse din randul autoritatilor au declarat, pentru Mediafax, ca numarul apartamentelor afectate in urma incendiului este de aproape 100.

Potrivit dezvoltatorului imobiliar (Domus Stil) care a construit ansamblul, locatarii apartamentelor afectate de incendiu vor primi cazare la hotel, pe durata reparatiilor necesare la imobil.

"Incendiul a izbucnit la mansarda din lemn a cladirii, pe o suprafata de aproximativ 500 mp, extinzandu-se si la etajul 10 al blocului de locuinte. Focul s-a propagat ulterior pe fatada, la etajele inferioare. Flacarile, favorizate de vant, au cuprins, in plan orizontal, toate cele 8 scari ale imobilului, afectand mai multe apartamente", a precizat IGSU.

Intrebat despre cauza incendiului, purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti, Daniel Vasile, a spus ca exista "speculatia" ca acesta sa fi izbucnit in urma aprinderii unui aparat de aer conditionat montat in exterior.

Pompierii au intervenit la incendiu cu peste 30 de autospeciale cu apa si 10 autoscari, la fata locului venind si doua echipaje de descarcerare si cinci de prim-ajutor. Sase locatari ai blocului au primit ingrijiri medicale la fata locului, dupa ce au suferit atacuri de panica sau au inhalat monoxid de carbon, iar un pompier a fost transportat la Spitalul Floreasca, dupa ce s-a intoxicat cu fum.

Locatarii au reclamat faptul ca interventia la incendiu a fost intarziata din cauza faptului ca pompierii nu au avut apa. Blocul afectat de incendiu nu avea nevoie de autorizatie privind securitatea la incendiu eliberata de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU), pentru ca nu era mai inalt de 11 niveluri, a declarat, pentru Mediafax purtatorul de cuvant ISU Ilfov, Simion Petrus.

Petrus a explicat ca blocul respectiv, care are 11 niveluri, nu se incadreaza in categoriile de constructii care trebuie sa primeasca avizul Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) privind securitatea la incendiu, potrivit Hotararii de Guvern nr. 1739/ 2006.

Potrivit HG citate, se supun autorizarii cladiri civile definite conform reglementarilor tehnice specifice domeniului securitatii la incendiu ca "inalte" sau "foarte inalte", indiferent de aria construita ori de destinatie, "inalte" insemnand de peste 11 etaje.

Ansamblul rezidential Confort City, detinut de fratii Robert si Ionut Negoita, este format din 12 blocuri cu 1.680 de apartamente, la care se adauga parcari, doua minimarketuri, o gradinita, locuri de joaca pentru copii si parcuri. Complexul rezidential este situat pe Splaiul Unirii, la 7,6 km de Piata Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului si la 4 km de Rin Grand Hotel. Ansamblul a fost dat in folosinta in 2010.

Proprietarii apartamentelor spun ca au platit pe acestea preturi incepand cu 50.000 de euro si ca au de dat rate lunare la banca de aproximativ 300 de euro.

In 2007, un hotel detinut tot de fratii Negoita, aflat pe Soseaua Vitan Barzesti, a fost cuprins de un incendiu, in timp ce se afla in constructie.