In trimestrul patru a anului trecut tranzactiile pentru spatii de birouri s-au dezghetat. In Bucuresti se construieste cel mai impozant imobil de acest tip din Romania: are 36 de etaje si 177 de metri inaltime.

Noile proiecte cresc afacerile furnizorilor de materiale de constructii. Cei din domeniu pot lucra acum si in timpul iernii.

"Utilizarea aditivului anti-inghet pe timp de iarna permite turnarea la temperaturi scazute fara a afecta calitatea elementelor turnate",
spune Petrisor Grindeanu, dirctor vanzari SIKA. In felul acesta se fac din ce in ce mai multe afaceri la scara mare.

"Noul an are semne bune, am deschis anul cu o tranzactie record la Timisoara, intre cei de la NEPI si cei de Modatim, pentru City Business Center, 90 si ceva de milioane de euro", a declarat Cristian Ustinescu, director de investitii DTZ Echinox.

La Timisoara primele trei cladiri noi au fost predate, iar alte doua sunt in constructie.

Investitorii reincep sa investeasca si in centre comerciale care au si imobile de birouri. Doar in Bucresti sunt in curs de realizare nu mai putin de cinci astfel de proiecte. Sectorul constructiilor are insa nevoie si de investitiile promise de stat.

"Proiectele pe sector privat au o reluare de dinamica, sunt unele care trebuiau finalizate, sunt unele care merg pe o politica de dezvoltare care a inceput in anii precedenti si care nu a putut fi oprita, dar dinamica sectorului va creste din investitiile publice atat la nivel national cat si la nivel local", a declarat Laurentiu Plosceanu, presedinte ARACO.

Redresarea constructiilor poate crea cateva zeci de mii de locuri de munca, spun specialistii.