Preturile locuintelor au urcat cu 4,1% in tara noastra in primele trei luni din 2015, raportat la ultimul trimestru al anului trecut. Este cea mai mare crestere inregistrata in randul statelor membre ale Uniunii Europene, potrivit datelor publicate joi de Oficiul European de Statistica (Eurostat).  Comparativ, in Uniunea Europeana, preturile locuintelor au inregistrat o crestere trimestriala de 0,6%, iar in zona euro s-au majorat cu 0,3%, scrie Agerpres. O crestere de 4,1% s-a mai inregistrat in Norvegia, tara care nu este insa membra a UE, dar face parte din Spatiul Economic European.

De asemenea, cresterea este mare si fata de evolutia de pana acum a pietei imobiliare din Romania. Conform acelorasi date statistice, in ultimul trimestru din 2015 locuintele s-au scumpit cu 1,8% fata de trimestrul 3 iar in perioada anterioara preturile erau in scadere

Potrivit Eurostat, in trimestrul I 2015, comparativ cu trimestrul I 2014, preturile locuintelor din Romania au consemnat o crestere de 3,7%, mai mare decat majorarea de 2,5% inregistrata in UE si avansul de 0,9% raportat in zona euro. 

In randul statelor membre, cele mai mari cresteri in ritm anual ale preturilor la locuinte au fost consemnate in Irlanda (16,8%), Suedia (11,6%) si Ungaria (9,7%), iar cele mai mari scaderi s-au inregistrat in Letonia (5,8%), Italia (3,3%), Franta (1,6%) si Slovenia (1,4%).