Un domn intors din Canada in urma cu cinci ani si-a cumparat o vila in apropiere de Baile Felix, chiar inainte sa ajunga si la noi criza. Vila avea tot confortul: un living mare, doua dormitoare, trei bai si piscina. N-a apucat sa se bucure prea mult de acest paradis, care il costa 1.200 de lei pe luna. Cand a ramas fara bani, s-a vazut nevoit sa se mute in lumea reala, la bloc.

La fel s-a intamplat si cu o familie din Rasnov, care visa sa-si petreaca batranetea sub visinii din livada si sa se bucure de curtea mare si de aerul curat. Dar criza finaniara le-a schimbat oamenilor planurile. Veniturile s-au injumatatit, iar cheltuielile casei au ajuns greu de suportat. Gazul, curentul si apa se ridica la 1.600 de lei pe luna. Prea mult pentru ei.

Cei doi soti au dat deja anunt ca vor sa schimbe vila cu un apartament la bloc, plus diferenta.

Agentii imobiliari spun ca, in ultima vreme, intalnesc des astfel de cazuri. "In aceasta perioada, sunt multi oameni care pleaca de la vile de lux in spatii mult mai mici, iar cu banii ramasi isi achita datoriile", spune Aurel Guta, directorul unei companii imobiliare.

Pentru ca oamenii nu mai au bani pentru case mari, nici santierele nu mai lucreaza la foc automat. Volumul lucrarilor de constructii a scazut in primele cinci luni ale anului cu aproape 20% fata de anul trecut, arata Institutul National de Statistica.