Guvernul a decis, la finele lunii martie, sa permita bancilor interesate injumatatirea garantiei de stat deja contractate prin programul "Prima Casa" si utilizarea sumelor astfel eliberate pentru garantarea de noi credite ipotecare.

"Prin aprobarea normelor metodologice dam posibilitatea acordarii in continuare de garantii in valoare de 1,5 miliarde euro. Totodata, alti aproximativ 40.000 de beneficiari pot sa intre in cadrul programului", a declarat premierul Emil Boc.

El a asigurat din nou ca, prin continuarea programului, nivelul dobanzii si conditiile privind avansul pentru achizitionarea locuintei prin acest program raman neschimbate.

Guvernul a transmis ulterior un comunicat in care arata ca, potrivit actului normativ, in limita plafonului alocat si utilizat, finantatorii eligibili din cadrul programului pot sa transfere portofoliul de credite catre alti finantatori care indeplinesc criteriile de eligibilitate, cu conditia notificarii cesiunii catre beneficiar si fara a afecta drepturile si obligatiile beneficiarilor din contractele in curs de derulare.

"Totodata, au fost reintroduse promisiunile de garantare prin care Fondul de Garantare isi exprima intentia de a garanta finantarea ce va fi acordata beneficiarilor in cazul constructiei de locuinte si care au valabilitate pe toata perioada constructiei de locuinte, dar nu mai mult de 18 luni", se arata in comunicat.

De asemenea, in noua formula vor putea fi incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit.

Bancile au la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Premierul Emil Boc a spus la inceputul lunii aprilie ca a patra etapa a programului Prima Casa va incepe dupa Sarbatorile de Paste.

Prima Casa 4: Si cei care au deja o locuinta vor putea sa ia credit VIDEO

Programul "Prima Casa" incepe, in noua varianta, dupa Paste

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost lansat in vara anului 2009, iar statul a garantat creditele destinate cumpararii unei locuinte de maxim 60.000 euro si, incepand din 2010, in limita a 70.000 euro pentru locuinte cu lucrari inca neincepute si de cate 75.000 euro pentru case noi cumparate de persoane organizate in asociatii.