Guvernul informeaza ca a adoptat, marti, o hotarare care reglementeaza un set de masuri menite sa asigure derularea programului fara sincope, creandu-se "premisele" utilizarii integrale a plafonului alocat pe anul 2012 și stabilirea unui plafon suplimentar pentru anul viitor.

"Pentru a se asigura continuarea programului in condiții optime, se propune ca in anul 2013 sa se poata emite garanții cu incadrarea in limita diferenței ramase neutilizate din plafonul alocat pentru 2012", transmite Guvernul.

Sursa citata nu adauga nicio mentiune privind cuantumul unui eventual plafon suplimentar de garantii pentru anul viitor.

In proiectul de act normativ prezentat saptamana trecuta de Ministerul Finantelor era propus ca finantatorii care au beneficiat de alocari din plafonul aferent acestui an sa fie autorizati pentru anul viitor sa utilizeze integral diferentele din sumele alocate si neangajate pana la data de 31 decembrie 2012, suma reprezentand diferența ramasa neutilizata urmand sa fie anuntata pana la 15 ianuarie 2013.

In acelasi proiect se propunea insa pentru anul viitor alocarea unui plafon suplimentar al garantiilor care pot fi emise, de 200 milioane euro, care sa permita continuarea programului pana la cel putin mijlocul anului 2013, in conditiile actuale.

Ministerul Finantelor argumenta ca, daca hotararea va fi aprobata, bancile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat dupa ce au epuizat sumele anterioare, "evitandu-se astfel instalarea panicii" provocate de oprirea creditarii persoanelor fizice care au intreprins demersuri si au efectuat cheltuieli pentru a intra in program, respectiv au semnat antecontracte de vanzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vanzare-cumparare.

Guvernul nu face insa nicio referire la un astfel de plafon suplimentar.

Persoanele care au cumparat casa, dar nu de la dezvoltator imobiliar, pot apela iar la "Prima Casa"

Guvernul permite, totodata, persoanelor care au achizitionat o locuinta de la un alt vanzator decat un dezvoltator imobiliar si care doresc sa cumpere o alta casa, sa apeleze pentru a doua oara la programul "Prima Casa".

Guvernul argumenteaza decizia prin faptul ca actul normativ urmarește asigurarea unui tratament egal pentru beneficiarii care au achizitionat o locuinta de la un dezvoltator imobiliar ce poate oferi la schimb o alta locuinta corespunzatoare calitativ, in raport cu cei care au achizitionat locuinta de la o persoana fizica, care nu are aceasta posibilitate.

"Intrucat persoanele fizice, care au achizitionat locuinte de la un alt vanzator decat un dezvoltator imobiliar, nu pot beneficia de inlocuirea locuintei, se reglementeaza posibilitatea acestora de a accesa programul pentru a doua oara, achizitionand o alta locuinta, urmand ca aspectele tehnice sa fie detaliate la nivelul normelor de implementare", arata Executivul.

Potrivit Guvernului, intrucat Codul civil reglementeaza in mod expres garantia vanzatorului pentru viciile bunului vandut, garantie care se aplica și in cazul locuintelor, este necesara modificarea legislatiei in vigoare in sensul de a permite novarea obiectului contractului de garantare, cu conditia ca valoarea locuintei dobandite de catre beneficiar in urma novatiei sa fie cel putin egala cu valoarea creditului contractat, la care se adauga valoarea avansului.