"Beneficiarul Programului care detine o locuinta achizitionata sau construita in cadrul Programului poate achizitiona o noua locuinta in cadrul Programului cu indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: noua locuinta care se va achizitiona in cadrul Programului sa aiba suprafata utila mai mare decat a locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului sau valoarea noii locuinte rezultata din raportul de evaluare sa fie mai mare decat valoarea evaluata la momentul acordarii creditului pentru locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul Programului", se arata intr-un proiect de ordonanta de urgenta aprobat miercuri de Guvern.

De asemenea, locuinta achizitionata sau construita initial in cadrul Programului trebuie sa fie instrainata prin vanzare-cumparare, cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte. In plus, creditul acordat initial in cadrul Programului trebuie sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare - cumparare a noii locuinte in cadrul Programului sau sa fie refinantat prin acordarea celui de-al doilea credit in cadrul Programului pentru dobandirea unui imobil.

Alta conditie este ca la data solicitarii celui de-al doilea credit, beneficiarul Programului, persoana fizica, declara pe propria raspundere, fie ca detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, respectiv cea achizitionata sau construita in cadrul Programului pe care o va instraina cel tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte.

Pentru cei care beneficiaza de al doilea credit prin Prima Casa, finantatorul, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, aproba instrainarea locuintei achizitionate sau construite initial in cadrul Programului, precum si ridicarea temporara a interdictiei de grevare, chiar si inainte de expirarea perioadei de 5 ani in care opereaza interdictia de instrainare a locuintei, cu conditia lichidarii sau refinantarii creditului initial.

Modificarea Programului "Prima Casa" a fost anuntata de ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov, in luna ianuarie. "Au existat solicitari de la persoane care au achizitionat o prima casa, doresc sa treaca la un apartament, sa spunem, de la o garsoniera, de la un apartament cu doua camere la un apartament cu trei camere, respectiv cu patru camere, si atunci nu ar mai fi «Prima Casa». Trebuie sa gasim si pentru dumnealor o solutie, astfel incat cat mai multe persoane sa poata aplica", declara Valcov la jumatatea lunii ianuarie.

Masura era apreciata de consultantii si dezvoltatorii imobiliari care spuneau ca extinderea Programului si pentru clientii care au o locuinta, dar vor sa cumpere una mai mare, va ajuta piata rezidentiala, insa nu mizau pe o explozie a vanzarilor, deoarece aceasta categorie de clienti are oricum la dispozitie creditele ipotecare in lei.

Programul "Prima Casa" este operational din anul 2009, iar pana la finele lunii ianuarie 2015, in cadrul programului au fost acordate peste 132.521 de garantii in valoare totala de 2,58 miliarde euro. Din totalul garantiilor acordate, 329 garantii in valoare de 29 milioane lei, au fost executate, aceasta reprezentand o rata de default de 0,2%.