Potrivit unui comuncat remsi presei, masura Guvernului raspunde solicitarilor potentialilor beneficiari ai programului si tine cont de dinamica volumelor garantate in cadrul acestuia si de adoptarea legislatiei privind darea in plata.

Totodata, Hotararea de Guvern introduce prevederi in cadrul Programului "Prima Casa", in scopul responsabilizarii institutiilor finantatoare participante. Astfel, finantatorii eligibili participanti in cadrul programului nu pot prelua solicitari de acordare a unei finantari garantate daca acestea conduc la depasirea plafonului alocat.

In cazul in care prevederea nu se respecta, responsabilitatea cu privire la modalitatea de solutionare a acestor situatii revine in totalitate finantatorului. Aceste precizari au fost introduse pentru a fi preintampinate situatii care sa conduca la incurajarea clientilor sa semneze antecontracte de vanzare-cumparare, fara a avea o certitudine in privinta sursei de finantare si garantare, se arata in comunicat.

Potrivit Guvernului, de la initierea Programului "Prima Casa" in 2009 pana la 1 mai 2016, au fost acordate peste 178.000 de garantii, reprezentand un volum total de garantare de circa 15 miliarde de lei, aferent unor finantari in valoare de 29,8 miliarde de lei. Rata de neplata in cadrul programului este de 0,34% din total credite acordate.

Executivul precizeaza ca pe parcursul dezbaterii initiativei legislative parlamentare privind darea in plata, aprobata prin Legea 77/2016, in primele patru luni ale acestui an a crescut cererea pentru acordarea de garantii in cadrul programului.

Astfel, pana la 1 mai, au fost acordate 13.100 de garantii in valoare de 1,2 miliarde de lei, in timp ce in perioada similara a anilor 2015 si 2014 au fost acordate garantii in valoare de circa 668 de milioane de lei si respectiv 536 milioane de lei. Aceste evolutii au condus la necesitatea celei de-a doua redistribuiri a plafoanelor alocate pe institutii financiare in 2016, se spune in comunicat.