Imobilele s-au aflat pana in prezent in administrarea Secretariatului de Stat pentru Culte, a unor ministere sau consilii judetene, fiind date in folosinta gratuita unitatilor de cult.

Agentia Mediafax a anuntat, in luna octombrie, intentia Guvernului de a trece aceste imobile, fara plata, in proprietatea BOR.

In anexa proiectului pregatit atunci de Guvern spre a fi transferat in proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane figura si cladirea fostului Parlament al Romaniei, din Dealul Mitropoliei, cu un teren aferent in suprafata de 17.690 metri patrati, precum si un nivel din blocul P5B, aflat in Piata Unirii din Bucuresti, avand o suprafata desfasurata de 9.117 metri patrati.

Aceste imobile nu se mai regasesc insa si in actul normativ aprobat de Guvern.

In documentele aflate in posesia Mediafax, prin care este justificat transferul imobilelor, se arata ca, dupa anul 1990, din dorinta de a repara in parte abuzurile regimului comunist si pentru a veni in sprijinul activitatii sociale, culturale, spirituale si educationale a cultelor, o serie de imobile au fost transmise in folosinta gratuita a unitatilor de cult.

"Experienta ultimilor ani a dovedit faptul ca respectivele bunuri imobile, aflate in domeniul public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, nu numai ca au fost folosite conform destinatiei pentru care au fost transmise, dar au si stat la baza unor proiecte de o deosebita importanta pentru comunitatile care le deservesc", arata Guvernul.

Secretariatul de Stat pentru Culte a preluat de la Ministerul Culturii sarcina aprobarii cererilor de transmitere a imobilelor respective in proprietatea unitatilor de cult.

"In analizarea acestor cereri s-a urmarit verificarea indeplinirii conditiilor prevazute de lege, precum si respectarea destinatiei pentru care imobilul a fost primit in folosinta gratuita, situatia juridica a acestor imobile, titlul cu care sunt detinute de catre unitatile de cult, precum si identificarea exacta a acestor bunuri", se mai arata in documente.

Potrivit sursei citate, imobilele respective nu fac obiectul unor cereri de restituire.