Astfel, sistemul de economisire-creditare este unicul sistem bancar care beneficiaza de sprijin financiar din partea statului si daca ai un depozit bancar si ti-l transferi la finele anului intr-un cont la o banca pentru locuinte, vei constata ca statul te va rasplati cu o prima.

Prima de stat reprezinta, in prezent, 25% din sumele economisite pe parcursul unui an de un client, dar nu poate depasi insa echivalentul in lei a 250 euro.

Ce este de facut daca vrei mai multi bani de la stat?

Simplu si in acest caz! Poti sa faci un contract pentru locuinta pentru fiecare membru al familiei tale. Poti sa inchei un contract suplimentar pe numele sotului sau sotiei si chiar si pe numele copiilor, neexistand nici o restrictie legala in acest sens.

De exemplu, o familie cu un copil care economisiste 3.000 euro intr-un an, poate primi de la stat 750 euro pe an daca incheie trei contracte, fata de 250 euro daca ar semna unul singur.

Cum iei creditul?

Exista o perioada minima de economisire de cinci ani, dar poti sa iei un credit si mai devreme de atat.

Mai multe detalii ai pe site-urile bancilor in cauza. O sa vezi mai jos!

Ce poti sa faci cu banii?

Poti sa-ti cumperi o casa, dar nu numai. Iti poti imbunatati confortul locuintei tale: poti sa zugravesti locuinta, sa pui termopane, sa pui centrala termica, sa schimbi gresia, faianta si parchetul din sufragerie si multe, multe altele.

Unde trebuie sa-ti pastrezi banii?

BCR Banca pentru Locuinte si Raiffeisen Banca pentru Locuinte sunt cele doua banci, deocamdata, la care poti sa inchei contractul sau, chiar mai bine spus, contractele de economisire -creditare.

Datorii prea mari la banci


Peste trei sferturi dintre romani erau stresati anul trecut de datoriile la banci, pondere in crestere de la 69% in 2009, iar mai mult de jumatate din populatie si-a schimbat comportamentul, preferand economisirea in locul creditelor, potrivit unui studiu prezentat de BCR Banca pentru Locuinte.

BCR BpL a aratat ca ponderea romanilor care prefera economisirea mai mult decat contractarea de credite a crescut de la 32% in 2007 la 39% in 2009 si a depasit pragul de 50% anul trecut, ajungand la 53% din totalul respondentilor.

Totodata, ponderea persoanelor care sunt stresate de datoriile la banci a crescut de la 60% in 2007 la 77% anul trecut.

"Vedem consumatorii orientati catre o gandire pe termen lung si optand pentru o varianta combinata intre economisire si creditare", a declarat presedintele BCR BpL, Alexandru Ciobanu.

Astfel, 56% dintre romani faceau anul trecut planuri de viitor, comparativ cu 52% in 2009 si 46% in 2007.

Mai mult, 56% dintre romani si-au schimbat comportamentul de consum din cauza crizei, iar 74% dintre respondenti nu vor sa achizitioneze bunuri scumpe si se gandesc sa reduca cheltuielile si sa economiseasca.

Romanii intentioneaza sa investeasca in urmatorii cinci ani in imbunatatiri locative, cum ar fi renovare, reparatii majore, dotari noi sau in cumpararea unei centrale noi.

Astfel, ponderea persoanelor care locuiesc in mediul urban, cu varsta intre 20 si 65 de ani, care vor sa investeasca in imbunatatiri locative era anul trecut de 79%, in scadere de la 85% in 2009.

Principalele surse de finantare pentru lucrarile de renovare si reparatii, pentru dotari sau efectuarea unor lucrari de imbunatatire la locuinta de la tara sunt mai degraba veniturile si economiile curente, nu creditele, potrivit studiului.

"Interesul romanilor pentru renovari si reparatii majore primeaza. Produsul de economisire - creditare este orientat preponderent spre renovare si reparatii, ceea ce inseamna ca se preteaza foarte bine pentru indeplinirea intentiilor clientilor", a spus Ciobanu.

In ceea ce priveste comportamentul de economisire, ponderea romanilor care economisesc o data pe luna s-a injumatatit anul trecut comparativ cu 2009, la doar 6%, iar raportul persoanelor care pun bani deoparte o data la 2-3 luni a coborat de la 16% la 13%.

"Binenteles ca atunci cand se contracteaza un credit conteaza momentul in care un client a economisit, lunar sau doar in noiembrie - decembrie pentru maximizarea primei de la stat. Ponderea clientilor care economisesc lunar in total clienti este de circa 35-36% si nu m-ar mira sa ajungem la un 40%", a spus Ciobanu.

Totusi, ponderea romanilor care nu economisesc niciodata a crescut de la 69% in 2009 la 77% anul trecut, ceea ce arata efectiv accentuarea crizei, a precizat seful BCR BpL.

"O sa vedem in continuare o crestere in zona de interes pe partea de economisire. Ma astept in continuare sa se dezvolte aceasta parte a orientarii pe termen mediu si lung si din discutiile pe care le avem cu clientii vedem o schimbare de mentalitate fundamentala. La nivelul sistemului de economisire-creditare vedem atingerea pragului de economisiri de un miliard de lei in acest an, iar pentru BCR BpL credem ca acest nivel se va atinge la finele anului viitor", a continuat Ciobanu.

El anticipeaza ca numarului clientilor BCR BpL va ajunge la 240.000 de persoane in acest an, de la 190.000 de clienti in 2010, iar un moment important pentru piata de profil va fi atingerea pragului de un milion de clienti, ceea ce se va intampla intr-un orizont de cativa ani.

Ciobanu a mentionat ca persoanele care incheie un contract de economisire-creditare suporta un comision anual de 28 lei, dar si un comision de deschidere contract de 1% din valoarea contractuala agreata.

Clientii care incheie un contract de economisire-creditare trebuie sa economiseasca o perioada de timp, in medie 3-5 ani, urmand ca, ulterior, sa aiba posibilitatea accesarii unui credit in lei cu dobanda fixa, foarte avantajoasa. Pe toata perioada de economisire cu bancile pentru locuinte, clientii primesc la soldul economisit intr-un an dobanda fixa si prima de stat de 25% pe an, in limita a 250 de euro.

BCR BpL, subsidiara a grupului BCR specializata in economisirea si creditarea domeniului locativ in sistem colectiv, a fost lansata in iulie 2008. Principalii actionari sunt Banca Comerciala Romana (actionar majoritar cu 80% din actiuni) si S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, banca specializata in economisire-creditare a grupului Erste (20% din actiuni).