In Cluj-Napoca, preturile practicate sunt putin mai mari decat in celelalte doua mari centre universitare din provincie.

"Ne putem astepta la usoare cresteri in saptamanile imediat urmatoare, deoarece ne aflam in pragul perioadei in care studentii devin foarte activi pe piata imobiliar", se arata intr-un comunicat de miercuri al imobiliare.ro.

Pentru prima data insa, anul acesta, este posibil ca speculantii sa nu-si realizeze planurile.

“Preturile de vanzare a imobilelor au scazut mult in ultimul an, iar tot mai multi proprietari, care nu sunt presati sa vanda, prefera sa isi inchirieze apartamentele ceea ce a determinat cresterea numarului de oferte pe piata. Mai mult ca niciodata, criza va face ca familiile studentilor sa fie mai cumpatate in alegerea unei chirii si tocmai de aceea proprietarii trebuie sa-si alinieze asteptarile la nivelul bugetului actual al studentului roman. Sigur ca vor exista proprietari care vor incerca sa speculeze revenirea studentilor in marile orase universitare, insa multi studenti au inceput deja sa caute o chirie, deoarece prefera sa nu fie presati de timp si sa negocieze”, explica Adrian Erimescu, director general www.imobiliare.ro.

Chiriile din Bucuresti

In perioada 10 martie - 10 august 2010, pretul solicitat pentru inchirierea garsonierelor din Bucuresti a scazut cu 7%, in timp ce pentru apartamentele cu 2 si 3 camere, scaderile inregistrate au fost de peste 10%.

Astfel, in prezent, chiria unei garsoniere in zone precum Drumul Taberei, 1 Mai, Titan, Militari, Vitan sau Dristor porneste de la 170 de euro/luna.

Pe de alta parte, pot fi gasite apartamente cu doua camere la preturi incepand de la 250 de euro/luna in zone precum Tei, Fizicienilor, Brancoveanu, Morarilor sau Kogalniceanu.

Studentii pot alege apartamente cu trei camere pentru preturi care pornesc de la 320 de euro/luna in Tineretului, Titan sau Drumul Taberei.

Chiriile in Cluj-Napoca

Cluj-Napoca este centrul universitar in care panta de scadere a pretului chiriilor a fost cea mai lenta. Astfel, pretul cerut pentru inchirierea garsonierelor si apartamentelor cu trei camere a scazut cu putin peste 6%, iar pentru cele cu doua camere cu 3%.

In zona Zorilor, de exemplu, studentii pot inchiria apartamente cu o camera cu 150-180 de euro/luna. In aceasta perioada preturile apartamentelor cu doua camere pornesc de la 180 de euro/luna in Manastur, iar cele ale apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/luna, in Grigorescu, Gheorgheni, dar si in Marasti si Semicentral.

Chiriile din Iasi

In Iasi, scaderi mari de pret au fost inregistrate la garsoniere, dar si la apartamentele cu doua camere, pretul acestora scazand cu 9%. Chiar daca este vorba de o scadere mai mica si pretul apartamentelor cu trei camere a coborat in intervalul analizat cu 7%.

Astfel, pentru noul an universitar, studentii din Iasi pot gasi garsoniere care pornesc de la 120-140 de euro/luna in zone precum Tatarasi, Podu Ros, Pacurari, Podul de Piatra sau Nicolina.

In cazul apartamentelor cu trei camere, pretul platit de chirias pentru fiecare camera se situeaza in jurul a 100 de euro/luna. In Copou, pretul apartamentelor cu doua camere porneste de la 220-250 de euro/luna, iar cel al apartamentelor cu trei camere de la 300 de euro/luna.

Chiriile in Timisoara

Si in Timisoara, proprietarii isi reduc pretentiile. Daca chiriile la garsoniere au scazut cu 5,5% din primavara pana in prezent, cele practicate la apartamentele cu doua si trei camere a scazut cu 8,8%, respectiv 6,5%.

Astfel, in zona Complexului Studentesc, pretul cerut pentru inchirierea unei garsoniere mobilate, in stare buna, porneste de la 120 de euro/luna. In acelasi timp, pentru un apartament cu doua camere, pretul chiriei porneste de la 250 de euro/luna, iar pentru un apartament cu trei camere de la 300 de euro/luna.

Apartamente la preturi bune pot fi gasite si in Circumvalatiunii, Aradului, Lipovei sau Sagului.

Lansat in ianuarie 2000, www.imobiliare.ro este primul si cel mai accesat portal imobiliar din Romania. Portalul a depasit de curand pragul de 19 000 de vizitatori unici pe zi si cuprinde cea mai mare baza de oferte din toate categoriile imobiliare la nivel national.

MARE ATENTIE de la cine inchiriezi! Vezi aici ce au patit altii!

Citeste si Cum trebuie sa-ti negociezi chiria!