In data de 2 februarie 2010 in Chile a avut loc un cutremur de 8,8 pe scara Richter. In apartamentul lui, un chilian filmeaza experienta prin care trece. E calm: stie ca imobilul nu va cadea, e rezistent, facut dupa tehnologii de ultima ora. Si blocul nu s-a prabusit. Obisnuit pentru chilieni, uluitor pentru restul lumii. Cutremurul din februarie si sutele de replici nu au facut decit 700 de victime si pagube minore. Specialisti din toata lumea incearca sa afle metoda chilienilor: cum sa construiesti blocuri sigure, cu flexibilitate mare?

Care este secretul?

Pe santierele chiliene, de la simpli muncitori, la sefii care ii supravegheaza indeaproape, toata lumea stie ca trebuie sa respecte litera cu litera, legi foarte restrictive. Un rol foarte important il au inginerii structuristi, toti cu pregatire in seismologie. De altfel, pe cap de locuitor, Chile este tara cu cei mai multi ingineri cu specializare in seismologie. Si toti, inca de la primele calcule ale proiectarii, pun pe primul loc comportamentul imobilului la cutremur.

"Atunci cand se calculeaza rezistenta la cutremur, se verifica fiecare etaj. Se calculeaza forta pe primul etaj, pe al doilea, pe al treilea si tot asa. In astfel de cazuri, cladirile de apartamente au la al doilea sau al treilea etaj structuri mai mari, care sunt f rezistente la miscare", a declarat Ariel Zuniga, inginer.

Distrugatoarele forte de forfecare sunt mai mari la etajele din treimea inferioara a cladirii. De acolo, in caz de cutremur major, ar urma sa se aplece cladirea, fara insa a se prabusi. O lege foarte buna are grija de asta.

"Legea spune ca primul vanzator este raspunzator pentru orice dauna. Dezvoltatorul trebuie sa isi angajeze un arhitect, un inginer, un constructor si inspectie. Si daca este vreo problema primul vanzator trebuie sa raspunda rapid. Si deci este primul interesat, e in interesul sau sa construiasca bine", spune Fernando Yanez Uribe, director Centrul de Investigarea Structurilor si Materialelor.

Adica legea prevede ca dezvoltatorul despagubeste in totalitate daunele, la orice avarie a cladirii, pe 10 ani. Iar daca imobilul la cutremur face victime, si anchetele arata ca au fost greseli de executie, sau proiectare, care au dus la prabusire, investorul care a vandut initial cladirea raspunde cu inchisoare pana la 5 ani, chiar daca intre timp constructia este la al doilea sau al treilea proprietar.

“Raspunde in primul rand civil, adica il despagubeste pe cel caruia i-a vandut si poate ajunge sa raspunda penal daca sunt raniti sau morti", Jose Ramon Ugrate, consilier Ministerul Locuintei Chile.

Investitorul nu poate da vina nici pe constructor, nici pe inginerul structurist, si stie asta inainte sa-i angajeze, asa ca e interesat sa-i gaseasca pe cei mai buni. Cauta in acelasi timp si cea mai exigenta companie care sa supervizeze lucrarile. E vorba intotdeauna de o firma, nu de o persoana fizica, asa cum e permis prin lege la noi. Aceasta firma, ca diriginte de santier, este subordonata companiei de asigurari care va asigura sau nu proiectul, in functie de cit de sigur i se pare. Tot ea urmareste foarte atent lucrarile, de la prima sapatura, pana la finalizarea proiectului.

Dirigintele de santier raspunde si el in fata legii, daca nu a verificat riguros proiectarea si constructia. Iar pentru plus de siguranta, pentru lucrari mari, care presupun multe locuinte sau spatii de birouri, proiectul trebuie avizat de 2 ingineri proiectanti. La noi e o singura semnatura pentru orice proiect.

"Pe langa inginerul care face proiectul, structura cladirii, in proiectele care implica mai mult de 100 de oameni la constructie, se cere a doua semnatura", a adaugat Jose Ramon Ugrate, consilier Ministerul Locuintei Chile.

Si uite asa, in cateva prevederi simple, cu sanctiuni dure, autoritatile chiliene au gasit o reteta salvatoare: cel mai bun control e cel din privat.

"In Chile toata lumea are o "constiinta seismica" foarte dezvoltata", a mai spus consilierul Ministerului chilian.
De aici au rezultat cladiri solide, pe care cutremurele nu le afecteaza.

Ce spune legea la noi?

In caz de daune, sau victime, raspund in solidar, de la dezvoltator la constructor. Si cand imparti responsabilitatea la multi, e ca si cum nu ai invinovati pe nimeni. Adica si dezvoltatorul, dar si proiectantul dirigintele de santier si constructorul, pot arunca vina de la unul la altul, in timp ce in Chile, ancheta il vizeaza exclusiv pe primul vanzator, adica primul investitor. Mai mult, la noi, inspectorii in constructii trebuie sa asigure controlul lucrarilor, si daca si-au dat vreun accept pe documentele proiectului in urma verificarilor, si apar daune problema se complica si mai mult, pentru ca raspunderea se transmite la stat, dezvoltatorul sta linistit. In instanta poate sustine ca la control a iesit bine.

Degeaba legea calitatii constructiilor prevede pedeapsa cu inchisoarea, mai mare ca in Chile, de la 5 la 10 ani, pentru perideri de vieti omenesti, ca oricum nu se fac controale, si nimeni nu e pedepsit. Oricum in practica, in putinele anchete facute in ultimii ani, cel care intra in vizorul anchetatorilor, nu este investitorul.

"Responsabil este specialistul pe care-l angajeaza. O firma de consultanta sau dirigintele de santier. Acestia sunt specialistii care raspund", spune Petru Cost, director Inspectoratul Teritorial in Constructii Buc-Ilfov.

E un sistem subred, in care investitorul neresponsabilizat urmareste doar profitul. Nimic nu-l obliga sa se asigure ca are in final un produs perfect.

De aceea, proiectantii seriosi sint evitati. Au existat in Romania cazuri in care dezvoltatorii au inchis ochii la proiecte gresite, stiind ca inginerii isi pun semnatura pentru el, ajungind astfel primii raspunzatori.

“Presiunea pietei, poate face ca investitorul, (...) sa nu apeleze la cel mai competent proiectant, si un incepator sa nu aiba experienta in interpretarea codului", a explicat dr. ing. Emil-Sever Georgescu director stiintific Urban-INCERC.

Daca mai adaugam furtul din materiale si proasta executie, cu muncitori necalificati, obtinem reteta dezastrului.

"Cutremurul vine si arata adevarul!", a conchis Georgescu.

Iar cu legislatia noastra si lucrarile de mintuiala de pe santiere, adevarul ar putea fi dezastruos- tari ca Pakistan, Turcia si China au trait astfel de tragedii pentru ca nici acolo nu exista controale si sanctiuni severe. Dezinteresati, inconstienti, guvernantii nostri permit incoerenta legislativa in constructii, sperand ca norocul va fi de partea noastra.

Si daca nu va fi, oricum nu conteaza: numele vinovatilor se va pierde in hatisuri de documente si legi facute parca impotriva noastra.