Asta deoarece preturile la fier, ciment si caramida au scazut. S-au ieftinit si pamanturile. Per ansamblu, e mai ieftin sa te apuci de cumparat materiale, care altadata erau usturator de scumpe. Cat de scumpe au fost se vede acum in preturile apartamentelor si caselor noi, care depasesc constant o mie de euro pe metrul patrat in oras, dar pot ajunge si la 4.500 de euro.

Piata imobiliara se adapteaza lent la recesiune si resimte lovitura dupa lovitura. Pe langa problema preturilor mari, se va adauga si impozitarea celei de-a doua proprietati. Ca sa nu mai vorbim despre intretinerea care se va dubla la iarna pentru cei racordati la sistemul centralizat. Se vede deja pe piata chiriilor care au scazut si cu o treime. Singurele care se mai cauta sunt garsonierele si aprtamentele mici.

La extrema cealalta, exista locuri in tara unde caldura vine din alt fel de surse alternative. La Lugoj, pe fatadele blocurilor au inceput in ultima perioada sa isi faca loc tot mai multe burlane, semn ca oamenii s-au intors la lemne.

Chiar si asa, preturile caselor raman ridicate in Romania fata de restul Europei de Est, dar resimt totusi o usoara scadere. Asta rezulta din indicele imobiliar, publicat marti de Institutul de Statistica si bazat pe scriptele notarilor.

Piata terenurilor a resimtit cele mai mari scaderi de la inceputul crizei care ajung si la 70%.