Astazi, centrul vechi al orasului, dar si zona portuara, s-au transformat in cea mai cautata si mai ravnita piata imobiliara. Regiunea a primit inclusiv denumirea neoficiala de “kilometrul de aur”, gratie preturilor astronomice pentru locuinte, transmite CNN.

Un apartament situat la etajul 17, de 600 metri patrati, a fost recent vandut pentru suma de 23 milioane de dolari, un adevarat record pentru oras. In aceeasi zona, un alt aparament de 300 de metri patrati (deocamdata inchiriat) este de asemenea scos la vanzare pentru 10 milioane de dolari.

Toate aceste preturi din categoria “premium” reprezinta o schimbare uriasa pentru orasul care pana de curand fusese ingenuncheat de datoriile masive acumulate la sfarsitul anilor ’90. Numai ca, in ultimii patru ani, tarmul Tel Avivului, mai precis piata imobiliara de aici, a atras investitii in valoare de aproape jumatate de miliard de dolari.

Punctul de cotitura are legatura cu Portul Namal al orasului. Doi arhitecti, Ganit si Udi Kassif, au castigat un contract pentru renovarea unui spatiu urias, care nu mai fusese folosit de 50 de ani. Asa ca cei doi s-au apucat de treaba si au inceput sa creeze spatii de munca si locative pentru noii veniti in oras.

“Acest proiect a dat startul unei adevarate revolutii”, spune Kassif. Asa s-a ajuns ca vechile spatii de depozitare din oras sa fie acum sediile retailerilor de top.

“La inceput portul imi parea cam prea izolat, prea departe de forfota si puterea orasului. Dar acum, cand privesc inapoi, imi dau seama ca am facut o alegere perfecta”, spune Shir Halpern, proprietarul unei piete organice din zona, care la inceput era sceptic sa-si deschida o afacere intr-o regiune industriala.

Iar schimbarea se regaseste si incartierele invecinate, nu numai la malul marii. Jaffa, un vechi cartier pescaresc din sudul orasului, gazduieste mai nou locuinte evaluate la cinci milioane de dolari.

Avem o plaja excelenta, vreme excelenta, mancare si restaurante excelente. De ce n-ar vrea lumea sa vina aici ca sa se simta bine?”, se mandreste primarul orasului, Ron Huldai.