Firmele romanesti care sunt suficient de mature pot deveni competitive si pe plan extern, putand tatona chiar si piata europeana, este de parere Cristian Erbasu, presedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).

"Ce lipsea firmelor romanesti in anii '90? Tehnologie - n-aveau acces la noile echipamente - finante si management. In prezent sunt cateva firme mari care au campuri de utilaje, banci care le sustin pentru ca au bonitate si care si-au facut echipe de management. In noile conditii, mai ales de criza, chiar in tari precum Franta, Germania sau Belgia se cauta variante mai ieftine", a declarat pentru Mediafax, Erbasu, la o conferinta organizata joi de PSC.

El a aratat ca in ultimii doi ani a existat o perioada de tatonare, iar in ultimul an au inceput sa apara si primele contracte.

Adriana Iftime, vicepresedinte al patronatului, a aratat ca piata constructiilor este in continuare in scadere, principalele probleme cu care se confrunta firmele de profil fiind lipsa comenzilor, a fortei de munca calificate si dificultatile la incasare.

Vicepresedintele PSC a spus ca principalele destinatii vizate de constructorii romani in perioada actuala sunt nordul Africii, Orientul Mijlociu, Federatia Rusa sau Asia Centrala, piata europeana fiind mai putin accesibila in prezent. "In momentul de fata, cu mare durere in suflet pot spune ca este singura solutie. Sigur, nu toate firmele au acces la asa ceva", a adaugat Iftime.

Ea a aratat ca deocamdata un numar de pana in zece firme, din cele cateva sute care fac parte din PSC, au incheiat contracte externe, neexistand insa o statistica oficiala la nivelul intregii piete.