Factura la intretinere pentru un bloc in care locuiesc 300 de oameni a scazut foarte mult de la momentul montarii panourilor pentru apa calda. Daca acum doi ani se consumau pentru asta 2.000 de metri cubi de gaz metan pe luna, acum consumul a coborat la 600 de metri cubi.

Intre timp pretul gazului a crescut cu 40%, iar economia facuta este cu atat mai importanta. Pentru ca din doua centrale de bloc, nu mai functioneaza decat una cu noul sistem, s-a redus mult si factura la curent, sustin cei de la asociatia de locatari.

Investitia a fost de 36.000 de euro pentru 40 de panouri. Va fi amortizata in 8 ani si a fost achitata cu cate 50 de lei de la fiecare locatar plus chiria obtinuta din antenele GSM de pe bloc.

Aceasta este prima casa din primul ansamblu residential verde de lux din Romania - potrivit Consiliului Roman pentru Cladiri Verzi.

"Economia de energie este enorma, undeva la 80% fata de cat consuma o casa normala. In prezent dezvoltam primul complex rezidential, de largi dimensiuni, cu case verzi de lux. Casa verde de lux are un nivel ridicat de performanta. Acesta incorporeaza finisaje de calitate, este mult mai confortabila, mai putin costisitoare, si, cel mai important, iti ofera un stil de viata mai sanatos. Casa verde de lux are la baza principiile designului bioclimatic si urmareste standardele unei „case pasive”, cel mai performant standard energetic din lume”, a explicat Alexandros Skouras, dezvoltator.

Casa pasiva - cum se numeste conceptul - economiseste 2.000 de euro din banii proprietarului intr-un an, daca e comparata cu o casa normala. Tot potrivit constructorilor, in 20 de ani economia trebuie sa ajunga la 35.000 de euro aproape.

Potrivit regulilor UE, Romania trebuie sa construiasca numai case independente energetic, adica sa aiba costuri aproape de zero pentru locatari, din 2020 incolo. In acest moment in Romania sunt doar 5 proiecte verzi in curs de finalizare, care respecta regulile stricte de mediu si viata ale acestei directive.