"Cu o valoare medie la nivel national de 1.196 euro/mp util, indicele imobiliare.ro atinge un nou nivel minim de la inceputul crizei imobiliare", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliare.ro, citat de Mediafax.

Totusi, fata de aceeasi luna a anului trecut, cand indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.211 euro/mp, scaderea nu este spectaculoasa. In schimb, daca raportarea se face la perioada de varf a pietei imobiliare autohtone, martie 2008, cand pentru un metru patrat de suprafata utila, pretul mediu cerut era de 2.058 euro, se remarca o scadere de aproximativ 42%.

Preturile apartamentelor au evoluat diferit in marile orase ale tarii

"Daca in Capitala si in Constanta am asistat surprinzator la cresteri de preturi atat la apartamentele vechi, cat si la cele noi, nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte mari orase analizate. Timisoara este orasul cu cel mai accentuat ritm de scadere a preturilor la apartamente. In Iasi diferentele de pret dintre apartamentele noi si vechi raman considerabile. Clujul s-a aliniat in cele din urma trendului de scadere, in timp ce Brasovul devine, incet dar sigur, un oras scump", se precizeaza in raportul imobiliare.ro.

Bucuresti:
1.302 euro/mp pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, in usoara crestere de 0,6% fata de luna precedenta. Astfel, pretul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 0,1%, in timp ce pretul pentru apartamentele vechi a crescut cu 0,7% in intervalul analizat. In aceste conditii, pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna mai la 1.447 euro/mp de suprafata utila, iar pentru cele vechi la 1.250 euro/mp.

Brasov: 946 euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 1,2% fata de luna precedenta. Cu o valoare medie de 1.071 euro/mp util, apartamentele noi din ansamblurile rezidentiale brasovene au inregistrat cea mai mare crestere in ultima luna, de 15,5%, dupa ce in aprilie acestea au ajuns la un minim istoric. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul solicitat in luna mai a ajuns la 934 euro/mp, cu 0,1% mai putin fata de luna precedenta.

Cluj Napoca: 1.017 euro/mp util, in scadere cu 3,7% fata de luna precedenta, in conditiile in care apartamentele noi s-au ieftinit cel mai mult in intervalul analizat, cu 4,5%, pretul cerut pentru aceasta categorie reducandu-se de la 1.022 euro/mp la 976 euro/mp util. Si pretul apartamentelor vechi a coborat in intervalul analizat, cu 2,8%, la 1.042 euro pe metru patrat.

Constanta: 1.028 euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 0,6%. Pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu 0,4%, pana la 990 euro/mp util. In continuare, pretul pe metrul patrat al apartamentelor noi din Constanta este considerabil mai mic decat al celor vechi, diferenta fiind de aproape 5%. Pretul mediu al apartamentelor din blocurile vechi din Constanta a crescut cu 0,5% in mai, ajungand la 1.035 euro/mp de suprafata utila.

Iasi: 908 euro/mp util, in scadere cu 1,2% fata de aprilie, desi apartamentele noi au inregistrat o crestere importanta, de 4,7%. In schimb, pretul locuintelor vechi a scazut cu 2,2%.

Timisoara:
Trendul de scadere vizibil in aprilie a continuat si in mai, astfel ca pretul mediu pe metrul patrat de suprafata utila a scazut cu 2,9%, pana la valoarea de 915 euro.