Un client a luat de la banca, in 2007, 450.000 de lei, ca sa-i investeasca in firma sa de constructii. Insa afacerea nu a mers si, doi ani mai tarziu, nu si-a mai putut plati ratele. Firma a intrat in insolventa, iar banca i-a scos proprietatile la vanzare. Apartamentul cu 3 camere pe care-l avea in Urziceni, evaluat la 40.000 de euro, a fost deja vandut cu 25.000 de euro.

"Imobilele au fost evaluate la sume de peste 200.000 de euro, dublu fata de cat am luat de la banca, acum sunt evaluate la sub 100.000 de euro impreuna. E adevarat ca piata imobiliara a scazut, dar mie mi se pare o subevaluare destul de drastica", spune clientul executat silit.

Omul locuieste acum in chirie, in Capitala, impreuna cu familia, intr-un apartament cu doua camere. Banca a scos la vanzare si fabrica de tamplarie, in 2013. Bunul nu a fost vandut insa, iar acum s-a ajuns la a 6-a licitatie.

Si chiar daca va fi vanduta fabrica, tot nu-i va acoperi intreaga datorie. Proprietarul se judeca acum cu institutia de credit. In situatia lui sunt multi romani, dovada ca piata executarilor silite a crescut rapid in ultima vreme. Daca in urma cu 3 ani, bancile scoteau la vanzare 4.000 de imobile, anul trecut, numarul lor a crescut de 5 ori.

"Clientii asteapta a doua licitatie pentru a cumpara aceste imobile. Toata lumea vaneaza aceste redceri de 25% din pretul de pornire. Incepand cu a treia licitatie, pretul bunurilor executate silit scade cu 50%",
explica Elena Puica, directorul comercial al unui site de executari silite.

Asa s-a ajuns ca in Bucuresti, de pilda, un apartament cu 2 camere sa fie vandut cu doar 19.000 de euro. Iar la Oradea si Suceava chiar si cu 16.000 de euro. Clientii executati silit contesta in instanta sumele de pornire a licitatiilor. De multe ori insa, fara succes.

In plus, datornicii au si posibilitatea sa solicite in instanta suspendarea executarii silite. Trebuie sa plateasca insa o cautiune care ajunge la 10% din valoarea imobilului, suma pe care o pierd daca nu castiga procesul, care se poate intinde pe ani buni. In cazul in care instanta le da dreptate, dar proprietatile lor au fost vandute, datornicii pot sa ceara despagubiri de la cel care i-a executat.   

De cealalta parte, cumparatorii care vaneaza astfel de proprietati isi asuma si ei riscuri. Multe dintre locuintele scoase la vanzare astfel nu pot fi vizionate inainte de a fi cumparate. Acesta pare sa fie principalul risc pe care si-l asuma viitorul proprietar, caci important nu este doar pretul, ci si cum arata respectivul bun.

In multe cazuri, cei care cumpara imobile scoase la licitatie intra mai greu in posesia lor, pentru ca fostii proprietari nu le parasesc pana cand nu sunt evacuati fortat.