Suma alocata a fost repartizata pe fiecare judet, in functie de numarul de locuitori. Programul ''Casa Verde", care a demarat luni, se bucura de mare succes in conditiile in care sute de oameni au stat la cozi uriase inca dinainte de a se deschide agentiile de mediu. Pana acum a fost epuizata aproape 70 la suta din suma disponibila.

Autoritatile anuntau dupa prima zi de la lansarea programului ca bugetul ar putea fi suplimentat, in conditiile in care intr-o singura zi fusese epuizata mai mult d eo treime din buget.

Aproape 3.800 de dosare au fost depuse in cadrul Programului 'Casa Verde Clasic', la o zi de la lansare, cele mai multe fiind inregistrate in judetul Prahova, iar cele mai putine in judetul Braila, potrivit statisticii publicate de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), pe propria pagina de Internet.

De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor (MMAP) a precizat ca in prima zi a perioadei de depunere a dosarelor de finantare pentru persoane fizice in Programul "Casa Verde Clasic 2016", valoarea dosarelor depuse este de aproximativ 22,6 milioane lei, ceea ce reprezinta 37,65% din totalul bugetului de 60 de milioane de lei pentru persoanele fizice.

Conform datelor AFM, la nivel national, din totalul celor 3.748 de dosare depuse la agentiile teritoriale de mediu in prima zi, cele mai multe (201) au fost consemnate in judetul Prahova, urmat de judetele Neamt (169) si Mures (140).

De asemenea, peste 100 de dosare inregistrate s-au consemnat in Municipiul Bucuresti, precum si in judetele Arges, Bacau, Botosani, Dambovita, Harghita, Mehedinti, Olt, Salaj, Suceava si Vaslui. La polul opus, s-au situat judetele Constanta (43 de dosare depuse), Maramures (38) si Braila (36).

Luni, presedintele Administratiei Fondului pentru Mediu (AFM), Istvan Jakab, a declarat ca bugetul de 60 de milioane de lei alocat pentru persoanele fizice in cadrul Programului "Casa Verde" din acest an ar putea acoperi, in medie, solicitarile de finantare depuse de aproximativ 10.000 de persoane, iar daca va fi cazul se poate vorbi despre o suplimentare a programului, dar numai o analiza a modului de desfasurare din primele zile.

"Din punctul nostru de vedere, ar trebui sa vedem cum se termina prima zi. Avem acest soft in care se introduc solicitarile, iar la finalul acestei zile ar trebui sa avem o poza referitoare la cat de multe aplicatii s-au introdus, cat de repede se consuma din sumele alocate pentru fiecare judet, apoi sa vedem diferentele intre judete si atunci, dupa ziua de maine, am putea hotari daca redistribuim bani de la alte judete sau chiar sa suplimentam pe partea de persoane fizice. Cel mai simplu pentru noi ar fi sa luam de la persoane juridice, iar acolo sa suplimentam printr-o rectificare un pic mai tarziu. Vrem sa ne asiguram ca oamenii care au stat la coada una sau doua zile chiar sa aiba garantia ca isi pot depune dosarele si sa aiba finantare. Ar fi loc de o suplimentare a programului, dar este nevoie de un pic de timp sa vedem efectiv mult mai clar care este situatia in toate judetele. Sper ca si la nivelul Ministerului Mediului sa existe sigur dorinta de a suplimenta bugetul programului si toate persoanele sa prinsa finantare", a subliniat presedintele AFM, pentru Agerpres.

Programul “Casa Verde Clasic” a demarat luni, 10 octombrie, dupa o pauza de cinci ani, cu sesiunea destinata persoanelor fizice. Practic, in perioada 10 - 24 octombrie, populatia poate depune dosarele de finantare, la sediile agentiilor pentru protectia mediului din judetele de resedinta.

Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populatia poate beneficia de finantare prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, inlocuirea sau completarea sistemelor de incalzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabila.

Echipamentele finantate pentru populatie, prin "Casa Verde'" sunt panourile solare si pompele de caldura, cunatumul finantarii nerambursabile prin AFM fiind in functie de tipul instalatiei, astfel: pana la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; pana la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; pana la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de caldura, exclusiv pompele de caldura aer-aer.

Cei care doresc sa aplice pentru a obtine finantare prin 'Casa Verde' trebuie urmeze anumite etape. In prima etapa se va depune dosarul de finantare la agentia teritoriala de protectia mediului, iar ulterior, pe site-ul AFM va fi publicata decizia de acceptare in Program. A treia etapa va reprezenta semnarea contractului de finantare cu AFM. Nu in ultimul rand, pasul urmator se refera la demararea lucrarilor, dupa care se va depune cererea de decontare a lucrarilor in termen de maximum 12 luni de la data semnarii contractului de finantare.

In ceea ce priveste programul 'Casa Verde' pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiunea de finantate in intervalul 17 octombrie - 14 noiembrie. In acest caz se va finanta instalarea de sisteme care utilizeaza energie solara si energie geotermala, la fel ca in cazul persoanelor fizice, dar si sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deseurilor, a namolurilor din instalatiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi si deseuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.