Spre comparatie, in decembrie 2009 au fost parafate 31.413 tranzactii, iar in ianuarie anul trecut 22.182 operatiuni, informeaza Mediafax.

Din totalul tranzactiilor incheiate in ianuarie, 21%, respectiv 4.539, au fost finantate prin credit ipotecar. In ianuarie 2009, numarul actelor de garantie incheiate de notari s-a ridicat la 3.484.

Pe de alta parte, valoarea impozitelor pe veniturile din transferul proprietatilor imobiliare a inregistrat o usoara crestere, de la 30,3 milioane de lei la 30,8 milioane de lei, corespunzator lunilor ianuarie din 2009 si 2010.

Vine indicele imobiliar!

Adrian Vasilescu, consilerul guvernatorului BNR, a declarat marti pentru PRO TV si incont.ro ca intentia Institutului National de Statica (INS) este de a introduce in curand indicele imobiliar, la care incepuse sa lucreze Banca Centrala impreuna cu notarii acum ceva timp.

"La aceasta ora, este INS care calculeaza rata inflatiei dupa un cos de consum si nu are in acest cos de consum niciun fel de date privind piata imobiliara. Practic, preturile caselor sau mai bine zis ale vanzarilor si cumpararilor de case, de terenuri nu apar in cos si prin urmare ele nu se reflecta in rata inflatiei. Nu stim cum va fi in viitor", a explicat Vasilescu.

"Cert este ca pe de-o parte BNR a inceput pas cu pas sa clarifice mai multe treburi impreuna cu notarii, iar intr-un seminar desfasurat aici la Banca Centrala presedintele INS a comunicat public ca INS lucreaza in momentul de fata la acest indice imobiliar… Cand va fi gata, cum va fi acest indice daca el va fi cuprins in cosul de consum si daca il vom vedea reflectat in cosul inflatiei sau nu …vom vedea. Dar cert este ca in momentul de fata pe piata imobiliara este greu sa ne descurcam in hatisul de preturi", a adaugat consilierul guvernatorului BNR.

Potrivit lui Adrian Vasilescu, aceasta este si cauza pentru care in Romania nu exista un pret mediu al caselor.

"Cel putin inainte de criza, ca acum in criza asta s-au amestecat lucrurile, erau piete mari in lumea asta despre care puteai face o medie si spuneai ca vanzarile de case se incadreaza in media asta. La noi nu … pentru ca erau tot felul de tipuri de preturi, de la pretul afisat de vanzator cu care vroia sa impresioneze piata si sa-si asigure un castig la pretul real. Cumparatorul nu recunostea pretul afisat al vanzatorului si se faceau negocieri. Un pret era la Bucuresti, unul la Braila, unul la Buzau … Din aceasta cauza, noi nu puteam sa avem o imagine foarte exacta si un sistem de date bine organizat pe piata imobiliara! Indicele asta ar trebui sa faca ordine pe aceasta piata! Vom vedea cand si cum va reusi", a mai subliniat oficialul Bancii Centrale.

El a mai spus ca la inceput BNR discuta cu notarii "pe un plan mai larg".

"Pe noi ne interesa cum se fac tranzactiile, cum se fac platile plecand de la faptul ca de multe ori se ascund date pe aceasta piata! Tranzactia este un lucru foarte important … sa stii exact… daca se face prin banca este important sa stii ca la acest nivel s-au impact pe piata cererea si oferta, ca asta e pretul! Dar cand platile nu se fac prin banca si nu sunt nici sisteme organizate pe aceasta piata nu mai stii exact ce bani sunt pe aceasta piata, de unde vii si incotro se duc. Indicele imobiliar va fi un indice de preturi. Sigur BNR va intra in aceasta combinatie a INS cu puncte de vedere", a concluzionat consilierul guvernatorului BNR.

Indicele imobiliar ar urma sa intre in vigoare in luna iunie, potrivit ultimelor estimari ale autoritatilor.