Afacerile cu drepturi litigioase merg in continuare foarte bine. Pentru 21 de hectare de teren din Comuna Voluntari, cartierul Pipera, statul a fost obligat sa plateasca 67 de milioane de euro nepotului lui Gigi Becali. Vasile Geambazi, care este si proprietarul in acte al Clubului Steaua, a primit in dar de la unchiul sau drepturile de proprietate ale pamantului, cumparate in urma cu 6 ani pentru doar un milion de euro"

Primaria Voluntari a considerat, se pare, in anul 2005 ca terenul nu mai poate fi retrocedat mostenitorilor in natura, nici macar partial. Asa ca singura solutie ar fi despagubirea in bani. In loc sa se lupte in instanta pentru banii lor, mostenitorii au preferat sa isi vanda drepturile litigioase catre Gigi Becali pentru un milion de euro.

Acesta i-a vandut apoi nepotului dosarul cu un pret de zece ori mai mic. Vasile Geambazi a reusit sa obtina despagubiri dupa 4 ani de procese si va primi 67 de milioane de euro, conform evaluarii depuse de acesta la dosar.

George Baesu, presedintele ANRP: "Sunt foarte multe cazuri in care am acordat despagubiri, nu noi, statul, pentru un teren aflat undeva acolo. Lucrurile nu pot continua asa. De ce s-a intamplat nu stiu, e problema noastra ca societate si a unor institutii sa aflam de ce s-a intamplat"

Geambazi nu va plati impozit pentru ca decizia s-a dat in ianuarie, inainte de intrarea in vigoare a noii legi. Au scapat fara taxare alte 34 de persoane care au castigat in instanta.

Nepotul lui Becali mai are un proces cu statul prin care cere alte 45 de milioane de euro, pentru un alt teren obtinut in acelasi fel. ANRP sustine ca instanta ar trebui sa tina cont de noua lege si sa nu mai trimita decizii cu sume de plata, ci doar decizii de emitere a titlurilor de proprietate. Doar in al doilea caz samsarii ar putea fi impozitati prin noul sistem de puncte. Dar si aici apare o problema.

Cei care primesc puncte vor putea participa la licitatii din 2016 sau vor obtine despagubiri in bani in 7 rate anuale incepand cu anul 2017.

Desi samsarii ar trebui sa primeasca de-acum doar 15% din valoarea despagubirii, daca reusesc sa convinga instanta, pot fenta noul act normativ. ANRP va vira in conturile acestora suma exacta decisa de judecatori. In rest, termenele de restitutire pentru dosarele solutionate deja incep de anul viitor, iar retrocedarile in natura se incheie in 2016, in cadrul licitatiilor pentru terenuri. Un an mai tarziu vor demara platile in bani, esalonate pe 7 ani, unde mostenitorii isi pot transforma punctele primite.