Andrei isi intregeste salariul cu venituri din consultanta, pentru care si-a infiintat un PFA cu sediul social in apartamentul in care locuieste. El a aflat ca de la 1 ianuarie nu va mai putea sa isi deduca pe firma cheltuielile de intretinere.

Andrei Teleleu: "Este posibil ca de la anul sa nu mai deduc cheltuielile, lumina, caldura, prefer sa platesc ca persoana fizica. Cel mai probabil de la anul voi renunta la PFA si voi cauta o alta solutie."

Andrei se bazeaza pe anuntul autoritatilor ca o locuinta unde este inregistrat sediul social al unei firme va fi impozitata ca spatiu comercial doar in cazul in care cheltuielile sunt decontate pe firma. Patronatele spun altceva.

Ovidiu Niculescu, CNIPMMR: "Din formularea aceea care exista in Codul Fiscal nu rezulta acest lucru. Nu rezulta acest lucru. Deci asta este o gaselnita verbala."

In cazul spatiilor folosite efectiv drept birouri, magazine sau ateliere, impozitele vor creste exploziv. In noul Cod Fiscal, impozitul creste de la 0,1% din valoarea cladirii in prezent, la o suma intre 0,2 si 1,3%, dupa o reevaluare obligatorie.

Ovidiu Niculescu, CNIPMMR: "Este o masura care va genera foarte multe probleme, va duce la o majorare a impozitelor pentru sedii intre 2 si 30 de ori."

Codul Fiscal spune ca primariile sunt cele care pot fixa impozitul oriunde intre 0,2 si 1,3%.

Florin Jianu, PTIR: "Un studiu facut pe primele orase resedinta de judet din Romania arata faptul ca toate consiliile locale, adica toate primariile, au mers la o crestere maxima, adica 1,3%. Ceea ce va dati seama ca va determina inchiderea a peste 50.000 de companii la nivel national, in principal de microintreprinderi, care sunt cele mai afectate."

Patronatele au cerut guvernului sa revina cu impozitul la nivelul actual, dar inca nu au primit nici un raspuns.