Programele se vor afla in dezbatere publica timp de zece zile, urmand sa fie lansate oficial in luna august.

Astfel, pentru acest an, bugetul programului "Casa Verde'' ajunge la 138 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei pentru populatie.

"O persoana fizica poate primi o finantare de 6.000 de lei pentru achizitia unor panouri solare care sa asigure apa calda menajera, adica 100% din costuri. In cazul achizitiei unei pompe de caldura, finantarea ajunge la 8.000 de lei, adica 70-80% din costurile totale", a declarat ministrul Mediului, Cristiana Pasca-Palmer, la conferinta de lansare a proiectului, scrie Agerpres.


Pentru cladirile publice se pot obtine finantari de pana la 90% din proiect, dar nu mai mult de 500.000 de lei pentru unitatile de cult si doua milioane de lei pentru institutiile publice. Pentru primarii, subventia este de maximum patru milioane de lei pentru orasele cu peste 100.000 de locuitori si scade gradual pana la 500.000 de lei pentru localitatile cu mai putin de 3.000 de locuitori.

"In acest an lansam in premiera si programul 'Casa Verde Plus'. Bugetul total pentru acest an este de 45 de milioane de lei, din care 12 milioane de lei pentru persoanele fizice si 33 de milioane de lei pentru cele juridice", a mai spus ministrul.

Proiectele finantate prin "Casa Verde Plus" vor include, pe langa sistemele de incalzire, optimizarea energetica prin folosirea de materiale cu amprenta redusa de carbon, respectiv izolarea termica a peretilor cu materiale, ecologice, precum lana, canepa sau piatra bazaltica, sisteme de acoperisuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse si sisteme de iluminat ecologice.

"Am observat ca sunt zone unde lana efectiv se arunca la gunoi, asa ca vrem sa cream o piata pentru a utiliza lana in mod eficient", a adaugat Palmer.

Un beneficiar persoana fizica poate primi maximum 40.000 de lei prin acest program, suma care poate acoperi integral izolarea cu materiale ecologice a unei case cu o amprenta la sol de 90 de metri patrati (materiale si manopera). Persoanele juridice, pentru cladirile de interes public, pot primi pana la 500.000 de lei.

Potrivit ministrului, romanii care vor sa acceseze aceste programe trebuie sa se inscrie la Agentia pentru Protectia Mediului de pe raza judetului unde locuiesc si sa intocmeasca un dosar. Angajatii de la Administratia Fondului de Mediu vor analiza dosarul, apoi va fi semnat un contract cu viitorul beneficiar, care va avea la dispozitie un an pentru a achizitiona sistemul si a depune facturile pentru decontare. Finantarea va fi acordata pe principiul 'primul venit, primul servit'.

Potrivit autoritatilor, cele doua proiecte lansate in acest an vor avea circa 10.000 de beneficiari.

Casa Solaris, o casa eficienta energetic din localitatea Voluntari – in care a avut loc conferinta de presa, poate produce de patru ori mai multa energie decat consuma, cu ajutorul panourilor fotovoltaice instalate pe acoperis, iar incalzirea si racirea casei se face prin pereti, tavan si pardoseala, utilizandu-se apa pompata dintr-un put aflat in apropiere. Proprietarii locuintei, pe langa faptul ca nu platesc nimic la intretinere, vor primi bani pentru ca vor livra electricitate in sistemul energetic national.