Pentru a largi vadul comercial al centrului, grupul intentioneaza sa il extinda cu aproximativ 25.000 metri patrati inchiriabili de spatii comerciale de moda si zone de entertainment, scop pentru care a achizitionat 1,2 hectare de teren, avand in prezent autorizatie pentru dezvoltarea a 50.000 mp de birouri.

De asemenea vrea sa solicite aprobarea de re-zonare a terenului achizitionat, pentru a dezvolta o extensie cu intrebuintare mixta, in care sa fie integrate birouri de clasa A", se arata in raportul financiar al fondului remis Bursei de Valori Bucuresti. 

NEPI a achizitionat Promenada Mall, cu 40.300 metri patrati suprafata inchiriabila, in zona Floreasca-Barbu Vacarescu din Bucuresti, unde detine si doua cladiri de birouri. Centrul a fost deschis in 2013 si este amplasat intr-o zona care s-a dezvoltat considerabil in ultimii ani, inclusiv birouri de clasa A si infrastructura. 

"Un numar de 385.000 de persoane locuiesc la 15 minute distanta de mers cu masina si se estimeaza ca 24.000 de angajati lucreaza in birourile din apropiere, la zece minute de mers pe jos, iar alti 135.000 rezidenti locuiesc la 20 de minute de mers", potrivit raportului. 

In ultimii ani, NEPI si-a crescut constant investitiile in dezvoltari in Romania, fiind cel mai activ investitor pe piata imobiliara locala. 

"Dezvoltarile si reconfigurarile realizate in ultimii patru ani au contribuit substantial la profitul distribuibil periodic pe actiune. Dezvoltarile NEPI aflate in curs, inclusiv reconfigurari si extensii ale achizitiilor efectuate, au crescut la 547 milioane euro (estimat la costuri), din care 176 milioane euro s-au cheltuit pana in decembrie 2014. Aceasta reprezinta o crestere de 161 milioane euro in comparatie cu anul anterior", se afirma in raport. 

NEPI are in dezvoltare centrul comercial Mega Mall de langa Arena Nationala din Bucuresti, cu o suprafata de 72.100 de metri patrati, care urmeaza sa fie deschis in T2 din 2015. Investitia este estimata la 165 de milioane de euro. 

O alta investitie importanta este extensia centrului comercial City Park din Constanta, achizitionat in ianuarie anul trecut. Fondul a obtinut autorizatia de constructie pentru un cinematograf de zece ecrane Cinema City, care va detine cea de-a doua sala 4DX din tara (prima va fi in Mega Mall). 

NEPI a obtinut de asemenea, autorizatiile necesare pentru extinderea si reconfigurarea cu 10.600 metri patrati a Deva Shopping Centre, in urma careia vor fi construite zone comerciale de moda si de entertainment, inclusiv un cinematograf cu sase ecrane. Deschiderea este preconizata pentru septembrie 2015.  Lucrari similare sunt prevazute si pentru Severin Shopping Center din Drobeta-Turnu Severin, proiectul de extindere in prima faza prevazand 9.700 metri patrati, inclusiv un cinematograf cu sase ecrane, gata in septembrie 2015. 

Pe de alta parte, ramane incerta data de deschidere a centrului comercial pe care NEPI vrea sa-l dezvolte in Timisoara pe un teren de 18 de hectare cumparat in 2013. Intentia investitorului este sa dezvolte pe faze un mall regional cu 80.000 metri patrati inchiriabili, din care pentru prima faza de 55.700 de metri patrati, inclusiv un hipermarket Carrefour a fost inceputa constructia in decembrie 2014. 

NEPI este in curs de obtinere a autorizatiilor de constructie si pentru un centrul comercial la Piatra Neamt de 29.300 de metri patrati pe un teren de 7,4, preconizata ca va fi deschis pe parcursul anului 2016. 

Pe segmentul de birouri, compania dezvolta la Cluj-Napoca, a doua faza a a complexului The Office, de 19.400 metri patrati si se estimeaza ca amenajarile chiriasilor vor putea incepe din noiembrie 2015. De asemenea, NEPI a obtinut autorizatie de constructie pentru vila Oromolu din zona istorica Piata Victoriei din Bucuresti. Lucrarile la dezvoltarea cladirii de birouri, cu 8.400 metri patrati, inclusiv renovarea vilei, au inceput, iar birourile vor fi disponibile pentru amenajarile chiriasilor pana in decembrie 2015. 

NEPI a achizitionat si dezvoltat sapte centre comerciale pe parcursul exercitiului financiar, astfel, grupul detine 18 centre comerciale in Romania. 

In aceste conditii NEPI a raportat pentru anul trecut un profit atribuibil actionarilor de 99,2 milioane de euro, cu 72,8% mai mare fata de castigul din anul precedent, de 57,4 milioane euro.  Incasarile din chirii si alte venituri din exploatare au crescut cu 57,2%, la 87 milioane de euro de la 55,32 milioane euro in 2013.

La finele lunii decembrie, NEPI avea datorii de 302 milioane de euro fata de 328,97 milioane euro in 2013.  Activele fondului erau estimate la sfarsitul lunii decembrie la 1,54 miliarde euro, in urcare cu peste 500 milioane de euro fata de finalul anului 2013. 

In prezent, NEPI gestioneaza, printre altele in Romania, Promenada Mall Braila, Ploiesti Shopping City, Retail Park Auchan Pitesti, Deva Shopping Centre, Severin Shopping Center, dar si cladirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview in Bucuresti si City Business Centre Timisoara.  NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucuresti, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursele de valori de la Johannesburg (Africa de Sud) si de la Londra, pe segmentul AIM.