Familia Nita s-a mutat din apartamentul vechi intr-o garsoniera noua. Au cerut constructorilor sa transforme locuinta de 42 de metri patrati intr-un mic apartament cu doua camere, iar astazi au un dormitor in plus pe langa living si bucatarie.

Au vandut apartamentul din Colentina cu 45.000 de euro si cu banii obtinuti au achitat locuinta din Berceni. Garsoniera dubla, cum o numesc ei, a costat 35.000 de euro. Mai mult nu si-ar fi permis, asa ca isi gospodaresc spatiul cum pot mai bine.

Pe langa familia Nita, multi alti clienti prefera apartamentele noi, de mici dimensiuni. Intr-un bloc se lucreaza la recompartimentarea a 40 de astfel de garsoniere. Toate sunt transformate in apartamente cu doua camere si toate au fost deja vandute. Acum e multa mizerie, mult praf, usile sunt inca sigilate, insa dezvoltatorul promite ca intr-o luna si jumatate totul va fi gata.

Locuinte mici sunt si in strainatate. Suprafata medie a unei garsoniere in Paris ajunge la 35 metri patrati, iar in Barcelona, un apartament cu doua camere are in general de 50 metri patrati.

Vestea buna este ca, in anul care vine, dezvoltatorii vor fi nevoiti sa se adapteze la puterea de cumparare si la noile tendinte de creditare. Din cele peste 8.000 de apartamente noi puse la vanzare in Bucuresti, cele mai multe se vor ieftini din lipsa de cumparatori.