"Estimam ca bancile vor prelua cateva mii de case si de apartamente, dupa ce au intrat deja in posesia a cateva sute. Procesul de vanzare va fi insa unul dificil in lipsa unei strategii adecvate, care trebuie sa includa o promovare ampla", a declarat, intr-un comunicat, Valentin Ilie, CEO Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Pana sa ajunga in proprietatea institutiei financiare finantatoare, un activ imobiliar neperformant trebuie sa treaca prin procesul de executare silita si licitatie juridica, etapa care dureaza minimum cateva luni.

Vanzarea activului in cadrul acestei etape este adesea foarte dificila din cauza promovarii insuficiente sau a imposibilitatii vizionarii proprietatii, in contextul in care proprietarii se opun cel mai adesea procesului de vanzare prin executare, potrivit companiei de consultanta si brokeraj imobiliar.

Dupa esuarea gasirii unui cumparator in cadrul mai multor licitatii successive, activul imobiliar intra in posesia institutiei finantatoare, care va incerca la randul ei sa obtina venituri din vanzarea sau din inchirierea sa.

Coldwell Banker Affiliates of Romania promoveaza vanzarea unui portofoliu de peste 100 de proprietati preluate de catre institutii finantatoare.

Activitatea este realizata prin intermediul Coldwell Banker REO Experts, divizie specializata in administrarea si vanzarea activelor imobiliare neperformante intrate in posesia bancilor in urma nereusitei procesului de vanzare prin licitatie.

"Suntem in discutii cu mai multe institutii financiare pentru administrarea si intermedierea inchirierii sau vanzarii de proprietati preluate. Daca bancile vor scoate la vanzare, deodata, mii de locuinte pe care le detin se va ajunge la un blocaj, deoarece oferta va depasi si mai mult cererea in anumite zone. Totusi, la un pret mai mic cu 10%-15% decat cel mediu de pe piata si cu o strategie de vanzare adecvata estimam ca s-ar putea vinde cateva mii de locuinte in decurs de doua - trei luni", a adaugat Ilie.

Strategia pe care bancile ar trebui sa o adopte ar trebui sa includa, pe langa politica de pret, existenta unei mase critice de proprietati scoase la vanzare, o promovare ampla, un numar de proprietati direct proportional cu cererea din zona respectiva si un pachet de finantare potrivit, mai arata compania.

Coldwell Banker Affiliates of Romania ofera servicii de consultanta, brokeraj si management al proprietatilor imobiliare. Firma este parte a companiei Coldwell Banker, fondata in Statele Unite ale Americii, detinuta de Realogy Corporation, unul dintre cei mai mari francizori din domeniul imobiliar la nivel mondial.