"O treime din persoanele care au amanat din cauza crizei achizitia unei case au redevenit interesati sa cumpere o locuinta si vor sa faca o tranzactie in urmatoarele trei luni", reiese dintr-un studiu al firmei Be Igloo realizat pe circa 2.000 de clienti din portofoliul propriu, transmis agentiei Mediafax.

Be Igoo a analizat prin intervievarea clientilor din portofoliul propriu care sunt perspectivele acestora privind achizitia unei locuinte pentru urmatorul an.

Astfel, analiza arata ca doar 20% din participantii la sondaj au realizat deja o achizitie in perioada 2008 (data intrarii in baza de date a Be Igloo si inceputul crizei financiare) - aprilie 2011.

Restul, de 80%, au amanat decizia, fie speriati de efectele crizei economice asupra bugetelor personale, fie in asteptarea obtinerii unor preturi mai bune.

Dintre acestia, 30% sunt decisi sa incheie o tranzactie in urmatoarele trei luni, considerand ca este un moment bun pentru investitii rezidentiale, in conditiile in care preturile au scazut in ultimii doi ani, cu pana la 50%. De asemenea, acestia cred ca preturile au atins limita minima si ca nu mai este loc de corectii semnificative.

Pe de alta parte, o mare parte dintre clienti raman reticenti si mai asteapta alte scaderi de preturi, motiv pentru care au mai amanat cu inca un an decizia de achizitie.

"Clientii au asteptat scaderea preturilor deoarece criza le-a afectat semnificativ veniturile, bancile nu au mai acordat credite, astfel sursele de finantare au fost limitate semnificativ, iar decizia de cumparare a fost amanata. In opinia noastra, preturile au ajuns la un nivel minim, lucru inteles de cei care au nevoie de o casa, astfel ca oamenii sunt din nou interesati si mai hotarati sa cumpere", a declarat Nimrod Zvik, managing partner Be Igloo.

Infiintata in 2009 in vederea revanzarii locuintelor achizitionate de fondul de investitii norvegian Romania Invest, Be Igloo a devenit o organizatie independenta din acest an, avand in portofoliu ansamblurile rezidentiale Optima si Armonia din Titan, Ten Blocks și West Park din Militari, My Dream Pipera, Primavera "Parcul cu salcami" Ploiesti, Green City, Evocasa Selecta, Viva Brasov si Green Hills Piatra Neamt.