Americanii au apelat la aur ca sa isi asigure investitiile, cand dolarul s-a devalorizat la inceputul crizei financiare si a recesiunii din State.

In schimb, daca un investitor indian ar fi urmat aceeasi formula in ultimele luni, ca sa scape de efectele prabusirii rupiei, ar fi pierdut o suma importanta de bani, contribuind astfel si mai mult la decaderea monedei, scrie Quartz.

Rupia s-a devalorizat puternic in ultimele 12 luni, dupa un deficit record in balanta de cont curent a tarii. Evenimentele au creat panica. Investitorii isi retrageau depozitele din tarile emergente si indienii incepusera sa cumpere mult aur din afara tarii, ceea ce a dus la o devalorizare monetara.

In ultimul an, aurul s-a depreciat considerabil comparativ cu rupia, fata de alte monede vestice.

In timp ce dolarul a crescut cu 15,2% fata de rupie in ultimele 12 luni, aurul se tranzactioneaza cu 16,4% mai putin. Astfel, un investitor care ar fi schimbat 10.000 de rupii in dolari, in august anul trecut, si dupa aceea inapoi in rupii, la cursul de astazi, ar avea cu 3.165 mai multe rupii decat unul care ar fi cumparat aur in schimb.

Guvernul indian a incercat sa limiteze importurile de aur si sa reechilibreze balanta de plati. Saptamana trecuta oficialii au redus de asemenea plafonul banilor ce puteau fi trimisi din tara in strainatate, de la 200.000 de dolari pe an, la 75.000 de dolari. Masurile au avut drept efect scaderea importurilor de aur cu pana la trei sferturi, din mai pana in iunie, ajungand la 11,4 miliarde de dolari.

Potrivit estimarilor JP Morgan din regiunea Asia-Pacific, deficitul de cont curent pentru iunie a ajuns la 2 miliarde de dolari, de la 10 miliarde de dolari, cat se inregistrase in mai. In plus, deficitul din cel de-al doilea trimestru din 2013 a fost la un nivel de doar 56% din cel de pe primul trimestru.

Ramane insa de vazut daca Raghuram Rajan, care va prelua conducerea bancii centrale din India luna viitoare, va putea opri prabusirea monedei nationale.